Encs

2021.12.15. 08:30

Méltón akartak ünnepelni

Encsen egy alapítvány szervezi az adventi ünnepségeket, és a betlehem is az ő ötletük volt.

Hegyi Erika

Forrás: PH

Immár a harmadik gyertya is ég az encsi polgármesteri hivatal parkjában elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A meghitt, adventi ünnepségről szóló tudósításban az is szerepel, hogy a Szólj, Gondolj, Tégy Jót! Alapítványnak köszönhető a gyertyagyújtások szervezése. Kiderült, az alapítvány egyik alapítója és kuratóriumának elnöke Vajkóné Zsíros Emese, az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde vezetője. 

 

– Az alapítványt magánalapítványként 2013-ban hoztuk létre, három hölgytársammal együtt, mert szerettük volna a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó ünnepségeket méltóképpen megszervezni – mondta az Északnak az alapítvány elnöke, hozzátéve, bár voltak változások az elmúlt években a tagokat és az alapítót illetően. Elárulta hölgytársai nevét is, Takácsné Csécsi Éva és Németh Adrienn, valamint az alapító Takácsné Kassai Judit nevét. Első nagy tervük a városi betlehem elkészítése volt. 

 

– Az alapítvány kizárólag az Encsen élők adakozásából indult. Ezt szó szerint kell érteni, jártunk házról házra, és ki 200, ki 500 forinttal tudott minket támogatni annak érdekében, hogy a betlehem kellékeit meg tudjuk vásárolni. Szerencsére az egyik alapítványi tagunknak nagyon ügyes férje van, Takács Péter, aki minden évben nagy segítségünk a tervezésben, szervezésben, az anyagköltség kiszámolásában és a betlehem megépítésében. Mindannyiunk családtagjai segítenek, és most már a képviselő-testületi tagok közül néhányan családjukkal együtt is kiveszik a részüket a munkából. A polgármesteri hivatal parkjában elhelyezett adventi koszorút szintén mi készítettük, együttműködve a városi intézményekkel, és a gyertyagyújtási ünnepségek koordinálása is a mi feladatunk. Tavaly a járvány miatt a történelmi egyházak képviselőit kértük fel, hogy mondják el adventi gondolataikat, ebben az évben pedig a város oktatási és nevelési intézményeit. A betlehemet karácsony előtt egy héttel állítjuk majd föl a Petőfi téren – sorolta az alapítvány elnöke. 

 

A legszebb 

 

Megjegyezte, nem beképzeltségből mondja, de a környék legszebb betleheme az encsi, ami zenél és világít is minden évben. A városban családi program lett karácsony előtt, hogy kicsik és nagyok ellátogatnak a betlehemhez. 

 

Az óriási fémszerkezeten fekvő koszorú is úgy készült, hogy először Takács Péter kiszámolta a költségeit. Az alapítvány kapott támogatást az önkormányzattól és a helyi vállalkozóktól, így tudták megvásárolni az alapanyagokat. 

 

– A koszorúnak van valamennyi fenntartási költsége is, mert sajnos olykor tönkremennek az izzók, de az áramért szerencsére nem kell fizetnünk, azt az önkormányzat biztosítja a közvilágítás terhére. Alapítványunk gyermekprogramokat is szervez pályázati forrás segítségével. Az encsi adventi vásár idején például bábszínházi előadásra várjuk a kicsiket. Szívmelengető érzés, amikor jönnek a visszajelzések, hogy milyen szép az adventi koszorú és a betlehem – tette hozzá magyarázatként Emese, hogy miért is vállalja a sok-sok pluszmunkát.

 

(A borítóképen: Encs adventi gyertyái)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában