Átadó ünnepség

2021.12.14. 14:06

Megyénk tizenhét községe kapott saját címert

Megyénk tizenhét községe kapott saját címert a megyei önkormányzat támogatásával.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenhat járásának 358 települése közül eddig tizenhét nem rendelkezett saját, érvényes címerrel. Ezt a hiányosságot orvosolta most a megyei önkormányzat, amely anyagi és szakértői segítséget nyújtott e fontos szimbólumok megalkotásához. Az új települési címerek átadására a Megyeháza dísztermében került sor kedden délelőtt. A megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy e szimbólumok nem csupán kellékek, nem csak a múltról, de a jövőről is szólnak. A megye települései jelentős hagyományokkal, történelmi múlttal és értékekkel, valamint nagyszerű természeti adottságokkal rendelkeznek. Ezek a kincsek együtt alkotják egy-egy település múltját és jelenét, és jelennek meg az olyan szimbólumokban, művészeti alkotásokban, mint a címer. A közösség címerének fontos szerepe van az önmeghatározásban, az identitás elmélyítésében, a településhez tartozás érzésének kialakításában is. A mai korban ez egy logó, egy jel, amely az otthon felé vezető utat mutatja.

 

A megyei önkormányzat fontos törekvése volt, hogy a címerrel még nem rendelkező tizenhét községnek is legyen ilyen saját szimbóluma, ezért a helyi polgármesterekkel egyetértésben és együttműködésben, a költségeket is megosztva, megbízták Kovács Zsolt heraldikust a tervezéshez szükséges kutatások elvégzésével és a címerek szabályoknak megfelelő elkészítésével.

 

 

A közösségek múltját, hagyományait és összetartozását jelképező heraldikai alkotásokat ezen az eseményen Balajt, Beret, Csenyéte, Fáj, Felsőgagy, Hernádpetri, Kiskinizs, Litka, Monaj, Perecse, és Rakaca polgármesterei, képviselői vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában