Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.12.12. 07:30

Marasztalta az Aranyszarvast

Orvosi és patikamúzeumot szeretnének létrehozni a vasgyári gyógyszertár mögött – a tervről 2001. december 5-én számolt be az Észak-Magyarország, arról cikkezve, hogy a híres Aranyszarvas gyógyszertárként kimúlóban van, de a muzeális értéket képviselő berendezését így átmenthetnék.

20191107 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak Magyarország Az Aranyszarvas egyike Miskolc legrégebbi gyógyszertárainak, ezek 1762-ben nyíltak meg.

Fotó: Kozma István

Nem is nagyon lehetne más sorsa, a napi használata ugyanis körülményes – a cikk ezt el is magyarázza: amikor ezek készültek, mindössze 80-100 patikaszer létezett, az írás megjelenése idején viszont több mint 10 ezer ezek száma. Az Észak megkérdezte a patikamúzeum és a bútorköltöztetés tervéről a nagy tekintélyű városkutatót, Miskolc történetének ismert krónikását, Dobrossy Istvánt (1946–2015). Ő a múzeumalapítást helyeselte. Nem így azt, hogy oda vigyék az Aranyszarvas bútorait. 

 

„Meggondolatlan lépésnek tartom. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy hirtelen ötlettől vezérelve áthelyeznék a Kossuth-szobrot máshová. Az Aranyszarvas több mint egy patika. Ott, azon a helyen, ahol több mint 100 esztendeje létezik és működik – jelkép. Nem tudom, jogilag mit lehet tenni, de biztos, hogy a városnak is mindent el kellene követni, hogy a helyén maradjon az Aranyszarvas. Még úgy is, ha ott változna át patikamúzeummá” – nyilatkozta Dobrossy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában