védettségi igazolvány

2021.12.01. 17:30

Már az ajtóban átveszik a gyereket

Az óvodákban nehezebb lesz kivitelezni, mint az iskolákban, mert tapasztalható némi felháborodás a kisgyermekes szülők részéről.

Nagy-Hankó Krisztina

Budapest, 20210429 Védettségi igazolvány Fotó: Dombóvári Tamás (DT) Bors

Forrás: MW

Fotó: Dombóvári Tamás

December elsejétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, óvodákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának határozata szerint a tanároktól, diákoktól, iskolai dolgozóktól nem kérnek védettségi igazolványt. Azonban minden, az iskolába belépő külső személynek fel kell mutatnia valamilyen hazai, uniós, oltási vagy egyéb védettségi igazolást.

Korábban bevezették

A szülők többségét az újabb szabályozás kevésbé érinti, hiszen az iskola falai közé ritkán kell menniük, például ügyintézéskor, ilyen esetekben előírt a védettségi igazolvány – mondta Csík Tibor, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: Ha olyan nem várt esemény történik, amely egy intézmény működtetését veszélyezteti, akkor az elhárításban segítséget nyújtó személynek nem kötelező a védettségét igazolnia, bár ezt sok esetben kérés nélkül is megteszik. A járványügyi helyzet náluk úgy kívánta, hogy október 18-tól újra szigorítani kellett az iskola ide vonatkozó intézkedési tervét, miszerint többek között azóta már csak igazgatói engedéllyel jöhet be bárki, aki nem ott dolgozik vagy tanul. A december elsejétől életbe lépő központi szigorításnak a szülők szempontjából akkor van jelentősége, ha olyan programot szerveznek az iskolában – amit egyébként körültekintően tesznek meg –, amely a szülőknek is szól, vagy érinti őket.

Az igazolvány kérése elfogadható, ha jól működik a kommunikáció

Csík Tibor

A védettségi igazolvány kérése teljesen elfogadható, ha az iskola és a szülők között jól működik a kommunikáció – véleményezte az igazgató. Ez nem csak a szabályozás miatt fontos, hiszen nem valószínű, hogy van olyan oktatási intézmény Miskolcon, amelyet nem érintett volna a járvány valamilyen szinten. Az észszerűség is azt diktálja, hogy elővigyázatosan járjanak el, mert felelősek a tanulóikért és dolgozóikért egyaránt – tette hozzá Csík Tibor.

Már megszokták

A nevelési évet szeptemberben már úgy kezdték, hogy nem jöhet be a szülő, csak az átadóig, ott veszi át a gyermeket reggel az óvodapedagógus vagy más óvodai dolgozó, náluk már megszokták, jól működik ez a megoldás – mondta Gálné Vasvenszki Judit, a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda intézményvezetője. Az ott dolgozóknak többletfeladat, mert a reggeli órákban mindenkit mozgósítani kell, hogy zökkenőmentes legyen az átadás, de tudomásul vette mindkét fél a szabályt. Az óvodába több mint száz kisgyermek jár, ezért fontos a jól szervezettség. Délután törekszenek arra, hogy személyesen az óvónő adja át a gyereket a szülőnek, így beszélni is tudnak pár mondatot az ovis napjáról – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette: ez december elseje után is pontosan így zajlik majd.

Eltűnt holmik

Az tapasztalható, hogy az általános iskolákban kevésbé borzolta a kedélyeket az igazolvány felmutatásával kapcsolatos szabály, mint az óvodákban. Néhány szülő arra panaszkodik, hogy a gyermeke nehezen fogja viselni, hogy az ajtóban el kell válnia hozzátartozójától. Már november elejétől nem jöhetnek be a szülők a zeneiskolába, illetve ahová kijár tanítani, oda sem, védettségi igazolvánnyal sem. Másfél éve így van, megszokták, nincs ebből konfliktus – mondta Petróné Nyíri Zsuzsanna zenepedagógus. A szülői értekezlet megtartható online, a hangversenyeket, vizsgákat felveszik videóra és így nézhetik meg a szülők – tette hozzá. Náluk is hasonló a helyzet – vélekedett Gabriella. Előfordul, hogy a fia elhagy ezt-azt, ez egy kisebb gyerek esetében mindennapos dolog. De még külön engedélyt se kérhet az édesanya, ha be akar menni az iskolába, hogy segítsen megkeresni az elhagyott holmikat. Egy másik édesanya hasonló gondot említett, de azt is elárulta, hogy ők szerencsések, mert a nagyobb testvérek segítenek a kisebbnek. Az óvodában ez a feladat is a pedagógusokra, dajkákra hárul ezentúl.

(A borítóképen: Védettségi igazolvány nélkül nem szabad bemenni az iskolákba, óvodákba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában