Egészség

2021.12.22. 07:00

Lélekemelő program indult pedagógusoknak

A fiatalok lelki egészségéért kampányol az UNICEF Magyarország, megyénkben is elkezdődik a kurzus.

KISS DANIEL

Fotó: Shutterstock

A gyermekek és fiatalok mentális egészségére hívta fel a figyelmet a gyermekjogok világnapja alkalmából az UNICEF. A „Nézz szembe a problémával!” című kampány azt üzente: csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen – írja az ENSZ gyermekalapja.

 

Fontosak a felnőttek

 

A kampány fő üzenete, hogy figyeljünk a gyerekekre, vegyük észre és vegyük komolyan a lelkiállapotukban beálló változásokat. Ebben az UNICEF szerint elengedhetetlen szerepet töltenek be azok a felnőttek, akik szülőként vagy szakemberként hivatottak támogatni a gyerekeket.

 

Az ő bevonásukra különböző, a gyerekek és fiatalok lelki egészségének erősítéséért indított segítő programok jöttek létre, a legutóbbi éppen a gyermekjogok világnapján indult: a szervezet ingyenes internetes kurzussal segíti a pedagógusokat, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. „Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyerekeket, aki maga is jól van” – közli az UNICEF Magyarország.

 

A programot a helyi pedagógusok körében is népszerűsítik. Fazekas Róbert, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium intézményvezetője számolt be az Észak-Magyarországnak arról, hogy az online kurzusról már megtörtént a kiajánlás a gimnázium oktatói felé, önkéntes részvétellel. „Erre azért fordítunk nagy figyelmet, mert a kollégák tudják legpontosabban felmérni, hogy abban a közösségben, ahol ők tevékenykednek, milyen viszonyok vannak, milyen segítségre van szükségük, illetve a saját állapotukat, helyzetüket, képességüket ők ismerik leginkább” – magyarázta.

 

Romlott a mentális egészség

 

Egészségügyi szempontból a jelenlegi körülmények között az online továbbképzés a legbiztonságosabb, így megértik, hogy nincs lehetőség személyes jelenléttel végezni. Ugyanakkor az internetes részvétel Fazekas Róbert szerint nem jelent problémát, a pedagógusok döntő többsége a digitális munkarend ideje alatt nagyon sokat fejlesztette digitális képességeit.

 

„Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy éppen azért, mert a lelkiismeretes pedagógusok igyekeznek a diákok helyzetét megkönnyíteni, már nagyon sokat tettek a maguk és a gyerekek lelki egészségének helyreállítása vagy megőrzése érdekében, tehát az biztos, hogy eddig sem ültek tétlenül ebben a témakörben sem” – húzta alá.

 

Az UNICEF programjának céljaival egyetért az igazgató.

 

„Az teljesen egyértelmű az elmúlt két tanév tapasztalatai alapján, hogy a járvány egészségügyi következményei nem csak a fizikai egészség romlását idézték elő, hanem a mentális egészség romlását is. Ez különösen igaz a köznevelési intézményekben, ahol a gyerekek szocializációs folyamata jelentős csorbát szenvedett azzal, hogy az iskolán kívül maradtak hónapokon keresztül” – nyilatkozta Fazekas Róbert, aki hozzátette: minden olyan programot kedvezőnek tart, amelyik valamifajta módon javítja a jelenlegi állapotokat.

 

A nemzetközi és hazai UNICEF-kutatások szerint a gyermekek és fiatalok közül már a koronavírus-járvány előtt is aggasztóan sokan cipelték a mentális betegségek súlyos terhét, sokszor anélkül, hogy valós segítséget kaptak volna. A pandémia hatására pedig mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe a szervezet szerint.

 

Az egyharmad szorong

 

A 10 és 19 év közötti fiatalok közül hétből legalább egyet diagnosztizáltak valamilyen mentális zavarral a világon: csak Európában 9 millió serdülő érintett a problémában. Az UNICEF legfrissebb globális felmérése szerint a 15–24 éves korosztály több mint egyharmada számolt be gyakori szorongásról és idegességről, és csaknem minden ötödik vallott tartós lehangoltságról és motivációhiányról.

 

(A borítóképen: A cél, hogy a pedagógusok időben felismerjék a gyerekek mentális problémáit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában