Útépítés

2021.12.16. 17:30

Készül a két új forgalmi sáv a 37-esen

Az útépítéssel a téli időjárás miatt leállt a kivitelező, de a hidaknál most is dolgoznak.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Novemberben elindult a kopóréteg felhordása a 37-es számú főút újonnan épült két sávjára, többek között a gesztelyi körforgalom irányából is. December elején nagyrészt leállt a munka a téli időjárás miatt, de a hidaknál tovább dolgoznak ezekben a napokban is.
 

Maradt a sebességkorlátozás 
 

Ahogy dolgoznak még a gesztelyi körforgalomnál is, ahol egy turbókörforgalom valósul majd meg a négysávosítási munka kiindulópontjaként. Itt a megbontott zajvédő fal mentén dolgoznak mindkét oldalon, és a Szerencs irányába tartó forgalmi irányban az egyik sáv időszakos lezárására, terelésre is számítaniuk kell az arra közlekedőknek. Hernádkak felé már korábban elkészült egy surranósáv. 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint az előkészítő, töltésépítési és vízépítési munkák a szelvényezés szerinti jobb oldalon szinte teljesen befejeződtek. Az újharangodi csomópontban a terelőút elkészült, itt a közművek kiváltása miatt már nem volt terelés. Elkezdődött a pályaszerkezet építése a szakaszon több helyen is. A munkaterületen továbbra is az elfogadott ideiglenes forgalomtechnika van érvényben, így 60 és 40 km/h-s sebességkorlátozás van a teljes szakaszon.
 

Hidak és földutak 
 

A hidak tekintetében háromnál a pályalemez elkészült, a többi hídnál az alépítményi munkákat, munkatér-határoló szádlemezeket, azok merevítését és az alaptestek, hídfők kialakítását végezték el. 

 

Még hátravannak pályaszerkezet-építési munkák, illetve ezzel párhuzamosan a vízépítési munkákhoz tartozó mederburkolásokat végzi a kivitelező. A portálalaptestek kialakítása is elkezdődött. A jobb oldalon a párhuzamos földutak kivitelezése van folyamatban, azért, hogy a telektulajdonosok akadály nélkül meg tudják közelíteni a területüket. A jövő évre szükséges töltésanyag beszállítása folyamatosan zajlik a négy depóniaterületre. 

 

A pályaszerkezet építéséhez szükséges anyagok beszállítása kapcsán – ahol éppen a beépítés zajlott – számítani kellett az elmúlt hetekben a megnövekedett tehergépjármű- és munkagépforgalomra, valamint lokálisan kézi forgalomirányításra is, ha újraindul az építés, akkor ezekre ismét figyelni kell majd. A pályaszerkezet építésénél a gesztelyi körforgalomtól az újharangodi csomópontig, illetve a taktaharkányi csomóponttól a szerencsi körforgalomig az alap és helyenként a kötőréteg is megépült. A bekecsi és a taktaharkányi csomópontban a leendő körforgalom egyes részei is elkészültek.
 

Terelőutakon tavasztól 
 

A jövőbeni munkák és forgalomkorlátozások kapcsán a NIF arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közművek kiváltásának engedélyezése jelenleg is zajlik. A hidaknál az alaptestek, hídfők, pályalemezek, szegélyek betonacél szerelése, zsaluzása, betonozása történik ezekben a hetekben. 

 

Az útépítési és vízépítési munkák a téli időjárás miatt decemberben befejeződtek. A téli leállás során útépítési munkákat nem végez a kivitelező, munkavégzés csak a hidakon lesz, és csupán itt várható forgalomkorlátozás, a többi szakaszon nem lesz. A gesztelyi terelőút közműkiváltások után fog kiépülni, az újharangodi, a gesztelyi, taktaharkányi, bekecsi csomópont tekintetében is csak a jövő év tavaszán lesznek forgalomba helyezve a terelőutak.
 

(A borítóképen: A gesztelyi körforgalomnál dolgoznak, és sávszűkítés is van emiatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában