Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.12.04. 07:30

Jelszótól nem szépül a város

Be kellene vonni a lakosságot is – véleményezzék a nagy építészeti terveket.

20200219 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Interjú: Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi és Ybl-díjas vezető építész tervező.

Fotó: Ádám János

„Engem az izgat, mitől lesz szép és lakható a városom, amelyet szeretek. Van ilyen-olyan koncepció, meg jelszó, de attól nem lesz szép.” Bodonyi Csabától idézzük ezeket a mondatokat: az Ybl- és Széchenyi-díjas építésszel közölt interjút az Észak-Magyarország 2001. november 23-án. Akkortájt több városfejlesztési koncepció is készült, a tekintélyes szakember megosztotta az olvasókkal erről a gondolatait.

Hiányzik a szakmai szűrő

Lehetnek a városvezetésnek koncepciói, azoktól még nem lesz szép a város – így foglalható össze a beszélgetés egyik fontos gondolata.

„Ma a városfejlesztés minden résztvevője megtalálja az érdekét, csak a közérdek és az építészeti kontroll nincs sehol. Szükséges volna, hogy szakmai szűrőn menjenek át a tervek, és a közvélemény előtt is megmérettessenek. Más városokban maketteket tesznek közszemlére, fórumokat tartanak a lakosság bevonásával egy-egy nagy építkezés előtt. Az építészeti kultúra nem az építészek belügye, hanem egyfajta általános társadalmi tudás az épített környezetről. Vegyük a következőt. Miskolc térszegény város, nem mint, mondjuk, Szeged vagy Kassa. És mi a tér? Lényegi eleme a városi létnek, és így az építészetnek” – fogalmaz az építész, megvilágítva: teret létrehozni városi érdek, ám az ingatlanfejlesztésnek nem érdeke, így a konjunktúrához sem kapcsolható.

(A borítóképen: Bodonyi Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában