Covid-19

2021.12.13. 07:00

Iskolai sítáborok szinte lenullázva

A járvány miatt a legtöbb iskola nem vállalja be, hogy az idei szezonban külföldre vigye síelni a diákokat.

HE

Fotó: Shutterstock

Nehéz lesz az idei téli szezonban iskolai sítáborokat szervezni. Pedig megyénk jó néhány oktatási intézményében több évtizedes hagyomány, hogy a diákok szervezetten indulnak a hegyekbe elsajátítani a téli sport alapjait. 

 

Jelenleg azonban csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának engedélyével mehetnek az iskolák külföldi kirándulásra, arra is csak abban az esetben, ha az utazni kívánó diákok védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, és az út igazoltan nem mondható le vagy nem halasztható el pénzügyi veszteség nélkül. 

 

Azonban nem elég a hazai szabályoknak megfelelni, a kinti elvárásoknak is eleget kell tenni. Most úgy tűnik, hogy minden olyan országban gondot okoz a járvány, ami síelés szempontjából szóba jöhet. Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában is folyamatosan változnak a járványügyi előírások, a legtöbb helyen a pályákat leszámítva minden közös térben, így a felvonókon is maszkot kell viselni. Emellett, ha a sportoláshoz nem is kérnek védettségi igazolványt, a szállodák általában elvárják azt. 

Még nem kezdtük el a szervezést, és valószínűleg nem is fogjuk - Bujdos Mária

Az általunk megkérdezett intézmények vezetői úgy látják, ez a szezon valószínűleg iskolai sítábor nélkül múlik el.
 

Kétféle tábor 
 

– Még nem kezdtük el a szervezést, és valószínűleg nem is fogjuk – mondta lapunknak Bujdos Mária, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium intézményvezetője. – Természetesen minden a járványügyi helyzettől függ. Egyébként az elmúlt években Szlovákiába utaztunk, néha Ausztriába. Az iskolában működik az Arany János Tehetséggondozó Program, és a program egyik eleme, hogy a bejövő évfolyam egyhetes tábor keretében megtanul síelni. A felsőbb éves gyerekekkel pedig egy hétvégét töltünk valamelyik síparadicsomban. Ezenkívül olyan táborunk is van, melybe az iskola bármelyik tanulója jelentkezhet, ők Ausztriába mentek az elmúlt években síelni. Az egy hét alkalmas arra, hogy a diákok megtanuljanak biztonságosan siklani – tette hozzá az intézményvezető.
 

Elengedték 
 

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is évtizedes hagyomány a sítábor – tudtuk meg Fazekas Róbert intézményvezetőtől. Ebben az iskolában szintén működik az Arany János Tehetséggondozó Program, melynek része a sítáborozás. De már a program elindítása előtt is volt az iskolának sítábora, melyre bármelyik diák jelentkezhetett. Ez is megmaradt, így az elmúlt években kétféle téli táborba mehettek a gyerekek. 

 

– Az idén azonban nem szerveztünk ilyet. Ennek egyik oka az Arany János-program változása, a másik a járványhelyzet. Sokáig reménykedtünk abban, hogy mégis utazhatunk, de látván a járványhelyzetet, mára elengedtük a sítáborozás lehetőségét. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek el síelni, de az iskola nem szervez ilyet. Fontos számunkra, hogy a diákok ne kapják el a fertőzést, és iskolába tudjanak járni. A szülők is partnerek ebben, így sokat segítenek abban, hogy a gyerekeik egészségesen látogathassák az iskolát. Nem szeretnénk a kockázati tényezőket növelni – fogalmazott Fazekas Róbert. 

 

Mint mondta, a korábbi években 4-5 napos sítáborokat szerveztek Ausztriába és Olaszországba.
 

Még reménykednek 
 

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatója, Holczinger Ferenc azonban még reménykedik, hogy talán januárban vagy februárban lehetőség adódik az utazásra. A szállást lefoglalták, és ha javulna a járványhelyzet, akkor pár nap szervezés és előkészület után el tudnának indulni síelni. A kisgimnazistáknak és a nagyoknak is szerveznek tábort, általában mindkét csoportban 100 fölötti a létszám. 

 

– Szlovákiába utazunk minden évben egy-egy hétre, a kicsikkel az Alacsony-, a nagyokkal a Magas-Tátrába. Az idei szezon sikere azonban nemcsak a magyarországi helyzettől függ, hanem a sípályákkal rendelkező országok helyzetétől is – tette hozzá az igazgató, aki egyébként maga is síoktató. Hozzáfűzte: a sítáborok nemcsak a sportról szólnak, bár fontos az is, hiszen a gyerekek a jó levegőn vannak, gyönyörű környezetben, és mozognak, de fontos a táborok közösségépítő ereje is. A közösségek erősítése szintén célja a közös sítáborozásnak.
 

(A borítóképen: A diákok nem csak megtanulnak síelni a sítáborban, közben a közösség is épül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában