Ezt írtuk anno 1991-ben

2021.12.01. 07:30

Francia ajánlat – új kórház lenne a Semmelweis helyén

Sok reménye van Miskolcnak, hogy újjászülessék a Diósgyőri Kórház is.

ÉM

20200319 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Járványügyi ellátóközponttá alakítják át a Semmelweis Tagkórház fekvőbeteg-ellátásának területét.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Egyéves tárgyalássorozat és a Miskolcra kihelyezett kormányülés előzte meg azt a sajtótájékoztatót, amelyen a hírt közölhette az akkori polgármester, Csoba Tamás: ha minden jól megy, újjászülethet a Semmelweis és a Diósgyőri Kórház. A tájékoztatóról 1991. november 23-án tudósított az Észak-Magyarország.

Igen jónak tűnő ajánlat

Ami a részleteket illeti: egy nagy kórházépítési gyakorlattal rendelkező francia cég állt elő az ajánlattal, kedvező kamatviszonyok mellett, négy év alatt teljesen új kórházat építene a Semmelweis helyén, elvégezné a diósgyőri gép- és műszer-rekonstrukcióját, továbbá adna 25 új mentőautót is a városnak. A teljes rekonstrukció tervezett költsége 6,8 milliárd forint volt. Ebből a szerződés aláírásakor a városnak 392 millió forintos letéti kötelezettséget kellett volna vállalnia, a többit harminc év alatt egy francia–belga hitelkonstrukcióban, 8 százalékos kamatteher mellett kellett volna visszafizetnie. Az építkezés ideje alatt törlesztés nem terhelte volna a várost, a kulcsátadáskor készültek benyújtani az első számlát.

A feltételes módot a cikkben az indokolta, hogy a polgármester megszólalásakor még nem érkezett meg a kormánygarancia írásos változata, és a miskolci közgyűlés sem döntött még az ajánlatról. Utóbbi azért is lényeges szempontnak számított, hiszen a helyi ingatlaneladásokból fedezhették volna a város részét.

(A borítóképen: A Semmelweis mellett a Diósgyőri Kórház rekonstrukcióját is érintette a francia cég ajánlata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában