Interjú: dr. Varga Judittal

2021.12.29. 11:30

Erős kezdéssel és jó eredményekkel új pályára került a Miskolci Egyetem

Már látszanak az alapítványi működés eredményei a Miskolci Egyetemen.

Petri Nóra

A versenyképes szemlélet, amely össze van kapcsolva a költségvetési támogatással, tudja előmozdítani azt, hogy a Miskolci Egyetem kiemelkedjék a nemzetközi rangsorban. Dr. Varga Judittal, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökével értékeltük az elmúlt évet.

Több mint egy év telt el azóta, mióta a Miskolci Egyetem alapítványi fenntartásba került több más magyar egyetemmel együtt. Kell még arról beszélni, hogy milyen előnyökkel jár az alapítványi fenntartás? Vagy az eredmények már magukért beszélnek? 
 

Sokszor elmondtuk már, de talán nem lehet elégszer: a változás a jövő építésének alapköve. Ahhoz, hogy elindulhatott a Miskolci Egyetemen is a megújulás, szükség volt a változásra. Az intézmény jól szerepel a nemzetközi rangsorokon, de ha fel akarja venni a versenyt a hasonló külföldi intézményekkel, akkor látnunk kell, hogy mit és hogyan kell másképpen csinálni. Ez a folyamat elindult, és büszkék vagyunk, hogy kézzelfogható eredményeket láthatunk. 

A közelmúltban bejelentett bérrendezésre és a bérfejlesztésre gondol? 
 

Természetesen arra is mindenképpen. Hiszen ezzel a kollégáink munkáját ismertük el, valamint ösztönözzük őket az eredményes munkavégzésre. De sokkal jelentősebbek a már elindult és az előttünk álló fejlesztések és az ezekből adódó további lehetőségek, amelyekkel az oktatók, a kutatók és a hallgatók is nyernek. December elején fogadta el az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma a Miskolci Egyetem 2022. évi költségvetését, amelyet az intézmény új közfeladat-finanszírozási szerződés szellemében készített el. Az intézmény versenyképes béreket biztosít január 1-jétől. A szakszervezettel sikeres tárgyalásokat folytattunk, és külön öröm, hogy a változtatásokat az egyetem egésze támogatja. 

Az alapítványi fenntartás kapcsán többször elhangzott, hogy legnagyobb előnye a szabadság, hogy az intézmény piaci szereplővé tud válni, maga gazdálkodik. Egyébként a bérrendezésre lett volna lehetőség akkor is, ha az állami támogatás mértéke nem növekszik? Vagy egyelőre a rekordnagyságú, a korábbi állami támogatáshoz viszonyítottan két és félszer nagyobb összeg teremti meg a mozgásteret? 
 

Nyilvánvaló, hogy a jelentős állami támogatás meghatározó tényező a hatékonyabb működés lehetőségének a megteremtésében. Egyébként 2021-ben is volt bérfejlesztés, egy egységes, tizenöt százalékos emelést tudtunk végrehajtani. Az alapítvány idén szeptemberben aláírta a 25 éves keretszerződést és a 2026-ig szóló közfeladat-finanszírozási szerződést. Az egyetem alacsonyabb keresetű munkatársai 2022 januárjától a 2020. évhez viszonyított keresetükhöz képest több mint 80 százalékos, az egyetemi tanárok pedig közel 30 százalékos garantált bérnövekménnyel számolhatnak. 

Az alapítványi egyetemek finanszírozása egy keretmegállapodás alapján történik, és a források egy részét pedig teljesítményhez kötötten biztosítja az állam. Hogyan teljesít a Miskolci Egyetem? 
 

A modellváltó egyetemek által aláírt keretszerződésben szerepelnek a teljesítménymutatók. Ezek szerint folyamatosan javítanunk kell a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyünkön, aktívan részt kell vennünk a kutatásokban, olyan kutatási tevékenységet kell folytatnunk, amely valós hozzáadott értéket képvisel, egyfajta fenntartható terméket kell tudnunk előállítani. A kuratóriumunk tagjaival együtt hiszünk benne, hogy ez a versenyképes szemlélet, amely össze van kapcsolva a költségvetési támogatással, tudja előmozdítani azt, hogy a Miskolci Egyetem kiemelkedjék a nemzetközi rangsorban. Hogy képes legyen beazonosítani azokat a területeket, amelyeken Európában az élvonalba szeretne kerülni, és azokat a területeket is, amelyek kizárólagos egyedi képzőpontként jelennek majd meg az országban. 

A tudományos publikációk száma, a hallgatók elhelyezkedési mutatója a diploma megszerzése után, a vállalati együttműködésből származó bevételek, a külföldi hallgatók létszáma, a hallgatók lemorzsolódásának mértéke is ezek közé a teljesítményi mutatók közé tartozik. Viszont ezek a mutatók konkrét számokkal már most is meghatározhatók. Mit mutatnak ezek a számok? 
 

Alig másfél év telt el azóta, mióta az egyetem alapítványi fenntartásban van. Ezért az újszerű működés és teljesítménymutatók közötti összefüggéseket közvetlenül még nem lehet érdemben kimutatni. A hallgatóink létszáma 2010-hez viszonyítva csökken, de növekszik a külföldi hallgatók és a doktori képzésben részt vevők száma. 

A hallgatók elhelyezkedését illetően mi a helyzet? 
 

Piacképes diplomát adunk több szakterületen. Országosan egyedülálló képzéseink vannak. 

Például? 
 

Az anyag-, vegyész- vagy környezetmérnökeink a világ bármely pontján el tudnak helyezkedni. A képzési palettát a piaci igényekhez alakítjuk, ennek keretében új programokat kínálunk az ipar számára, például az autóipari öntészetet és az autóipari mérnökképzést. Fontosnak tartjuk a rugalmasságot, és ezt mi sem mutatja jobban, hogy annak ellenére, hogy a Műszaki Anyagtudományi Kar az egyik legrégebbi karunk, jelenleg innovatív anyagokkal és kreatív technológiákkal kísérletezünk, az űriparhoz is kapcsolódunk, és minden alapanyagra rendelkezünk 3D nyomtatóval. 

A duális képzésben milyen fantáziát látnak, hol tart ebben az egyetem? 
 

Együttműködési megállapodásunk van több mint 130 céggel, több ipari vállalatnak van tanszéke nálunk, és elég csak a Robert Bosch Mechatronikai Intézeti Tanszékre vagy a Mol Intézeti Tanszékre gondolnunk. A hallgatóink nemzetközi projektekben és több tudományterületet érintő nemzetközi kutatásokban vesznek részt. Széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk. 

Ez a versenyképes szemlélet, amely össze van kapcsolva a költségvetési támogatással, tudja előmozdítani azt, hogy a Miskolci Egyetem kiemelkedjék a nemzetközi rangsorban - Dr. Varga Judit

Letették az adatelemző módszertani központ alapkövét idén nyáron, folynak a munkálatok. Lesznek még nagy bejelentések jövőre, mennyire gyorsultak fel az események? 
 

2020. augusztus 1-je óta a modellváltásnak köszönhetően valóban felgyorsultak az események a Miskolci Egyetemen. Walesben van egy-egy településnek olyan hosszú neve, hogy nem fért rá a képeslapra. Nekünk is van egy hosszú nevű beruházásunk, mégpedig a Miskolci Egyetem Tudományos Adat­elemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár megvalósítása. 

Mekkora a beruházás értéke? 
 

Ennek az infrastrukturális beruházásnak az összértéke 9 milliárd 682 millió forint, és idén ebből 3 milliárd 162 millió forint került felhasználásra. A beruházás nagyobb hányada a 2022. évi és 2023. évi központi költségvetést terheli. Ami pedig a jövő évi bejelentéseket érinti, azt mondhatom, hogy igen, vannak terveink, döntések is születtek. Fontosnak tartjuk, hogy az egyetem fejlődése kéz a kézben járjon a régió fejlesztésével. Olyan oktatási és kutatási programot hajtunk végre, és olyan kompetencia-központokat alakítunk ki, amelyek egyszerre tükrözik regionális szinten a munkaerőpiac kínálatát és a befektetők igényeit. Erre nagyszerű példa lesz az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.-vel megvalósuló együttműködés. Ezenfelül egy tudományos és innovációs park létrehozásán dolgozunk. Sőt, megkezdődik az egyetemi épületek korszerűsítését célzó úgynevezett Green and Smart Campus projekt kivitelezése. 

A közelmúltban nyílt napokat tartottak, ott lesznek az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon Budapesten január 13-a és 15-e között. Január végén pedig online nyílt napot is szerveznek. Ennyire nehéz megtalálni a tehetséges fiatalokat, akik szeretnének a Miskolci Egyetemen tanulni? 
 

Ez most a beiskolázási időszak. A Miskolci Egyetem is minden fórumon igyekszik megmutatni azt a rendkívül széles és változatos képzési palettát, amivel rendelkezik. Nyolc karunk van, évszázados hagyományokat ápolunk, tradíció és innováció a jelszavunk. 

A jó bornak nem kell cégér, ezt tartja a mondás. 
 

Nem feltétlenül igaz ez az egyetemekre. Egyébként pedig van mire büszkének lennünk, akkor pedig miért ne mondanánk el és mutatnánk meg? Például a most épülő Tudományos és Innovációs Park egy 38 milliárd forintot meghaladó beruházás, amely sokoldalú szakmai háttérrel segíti majd a vállalkozásokat az elindulásban, ötleteik megvalósításában, a piacra jutásban és tevékenységük továbbfejlesztésében. Egyébként már most is aktív az intézmény kapcsolata az ipari szereplőkkel, hiszen közel 300 gazdasági szereplővel van megállapodásunk. 

Említette, hogy növekszik a külföldi diákok száma. Nyilván lökést adhat annak, hogy még több külföldi fiatal megismerkedhessen a Miskolci Egyetemmel, hogy Miskolc és Debrecen közösen rendezi meg 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat. Ebben lesz az alapítványnak szerepe? 
 

A 2024-es Európai Egyetemi Játékok lesz minden idők legnagyobb multisporteseménye az egyetemen. Ezért is fontosak az infrastrukturális fejlesztéseink, hogy méltó körülmények között tudjuk majd fogadni az ide érkező több ezer külföldi hallgatót. 

És addig? 
 

A kuratóriumunk kiemelt figyelmet szentel a nemzetköziesítésre. Ennek érdekében a közeljövőben együttműködési megállapodást írunk alá a TU Dortmunddal és a Fraunhofer Intézettel. Tárgyalások folynak a közös oktatási és kutatási programok terén az RWTH Aacheni Egyetemmel. Néhány hete a Dortmund melletti Iserlohnba látogattam, a neves Campus Symposiumra. A hallgatók által szervezett rendezvényen, amelyet a régió főbb gazdasági szereplői is támogattak, bemutattuk, hogy milyen lehetőségek kapujában állunk. A látogatás megszervezésében kiemelt segítséget nyújtott Marie-Theres Thiell, a DialogUngarn ügyvezető igazgatója, aki a kuratóriumunk tagja. 
 

(A borítóképen: Dr. Varga Judit: „Ahhoz, hogy elindulhatott a Miskolci Egyetemen is a megújulás, szükség volt a változásra”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában