Egyedülálló turisztikai régió

2021.12.29. 19:00

Épül az első motorikpark

Országos szinten egyedülálló turisztikai régió jön létre a Pity­palatty-völgyben.

KD

Fotó: Motorik Dreams

Országszerte több játszótéren találhatók olyan játékelemek, melyek jellemzően egy motorikpark részét képezik, komplett motorikparkot viszont nem találni Magyarországon – legalábbis egyelőre. Nyáron számolt be a tőlünk nyugatra már nagy népszerűségnek örvendő létesítményekről a Turista Magazin, cikkük végén a motorikparkok honosításában reménykedtek. Ezek a remények hamar valósággá is váltak, december közepén ugyanis fényt derített a portál arra, hogy már kivitelezés alatt áll az első magyarországi motorikpark, nem is akárhol, éppen nálunk, Borsod-Abaúj-Zemplénben.
 

Mi az a motorikpark? 
 

A motorikparkot egy óriási, minden korosztálynak szóló játszótérként kell elképzelni, ahol kondicionális és koordinációs képességeket fejlesztő alkalmatosságokat találhatunk. – Eltérő magasságú rönkökön, sziklákon, mozgó gerendákon, hevedereken, rugós lapokon s ezek százféle variációján kell átlépkedni, végigugrálni és átegyensúlyozni. Ausztriában sorra épülnek a hasonló parkok, és több esetben kifejezetten olyan helyszínen, ahol az üzenet egyértelmű: legyen lépésbiztonságod, mielőtt a hegyre indulsz – jellemezte ezeket a szabadidős portál. 

 

A természetjárásban ugyanis elengedhetetlen a lépésbiztonság, az egyensúlyérzék, de az érzelmeink valamilyen szintű uralása is. Sok olyan helyzet adódhat, amikor egyszerű és összetett (kondicionális) képességeinkre van szükség: erőre, gyorsaságra, állóképességre és ezek kombinációjára. Ezen múlhat például, hogy át tudunk-e lépkedni a köveken egy patakátkelésnél, vagy vizes lesz helyette a lábunk – szemléltette a motorikparkok jelentőségét a Turista Magazin.
 

Öt település közreműködésével 
 

Hazánk első ilyen parkját a Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztésének keretében valósítják meg öt település közreműködésével – vagyis nem csak egy helyen, így egy egész motorikpark-régió jön majd létre. A projekt célja, hogy a Bükk északi területein gyalogos és kerékpáros túraútvonalak mentén a térség egyedi kulturális-természeti értékeit bemutató helyek és kapcsolódóan aktív pihenőterületek jöjjenek létre, hosszú távon pedig, hogy kialakuljon a Lázbérci Tájvédelmi Körzethez kapcsolódó Natúrpark. 

 

A fejlesztés keretében Varbón, Radostyánban, Kondón, Sajólászlófalván és Sajószentpéteren építenek ki többek között tájházat, látogatóközpontot, különféle közösségi tereket, tanösvényeket az egyéb kiránduló útvonalak mellett.
 

Az ország első ilyen régiója 
 

– Azon túl, hogy a településeket és a látványosságokat gyalogos és kerékpáros túraútvonal köti össze, a létesítendő attrakciók mellett mozgáskoordinációs játszóeszközöket is telepítenek, melyeket minden korosztály ingyenesen használni tud. Az egységes koncepció mentén telepítendő eszközök az ország első motorikpark-régióját alkotják, együttműködve a Lázbérci térség településeivel – olvasható a projekt leírásában. 

 

Az első elemeket már kihelyezték Sajószentpéteren, a tervek szerint tavasszal pedig már ki is lehet majd őket próbálni. A projekt eredményeképp várhatóan országos vonzerejű fejlesztés valósul meg, hogy ne csak a térségben élők számára jelentsen kikapcsolódást hazánk első motorikpark-régiója, de a térségbe érkező turistáknak is vonzó úti cél legyen.
 

(A borítóképen: Bécsben már létezik motorikpark, a hatalmas játszótér)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában