Verseny

2021.12.15. 07:00

Encsi gimnazisták sikere a Bolyain: elárulták, mi a titkuk

A tehetséges encsi diákok fél óra alatt oldották meg az alapos tudást igénylő feladatokat.

HE

Forrás: Olvasónktól

Az encsi gimnazisták nyerték meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny területi döntőjét, méghozzá úgy, hogy az ország összes csapata közül az egyik legjobb eredményt érték el. Nemhiába választották a „Nyerő Vácisok” nevet, és remélhetőleg az országos döntőn is sikert hoz nekik ez a csapatnév. 

 

A csapat felkészítő tanára Majorosné Jakab Renáta volt, aki az Északnak elmesélte, hogy a három tehetséges diákot, akik most 9. osztályosok, jól ismerte, hiszen már általános iskolás korukban is együtt készültek fel a Bolyai-versenyekre. Renáta ugyanis korábban általános iskolában tanított.

 

Ráéreztek 

 

– Lelkes, érdeklődő és nagy tudásszomjú diákokról van szó, akik ráéreztek az évek során az anyanyelv szépségeire és csodáira. A befektetett munka évről évre meghozta számukra a gyümölcsét: ötödik osztályban 6. helyen, hatodik és hetedik osztályban 1. helyen, nyolcadik osztályban a pandémia miatt online versenyrendszerben a 3. helyen végeztek. A Bolyai-csapatversenyek nem egyéni, hanem csapatmunkára ösztönöznek. A mottója is az: „Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.” Megtanít együtt gondolkodni, együtt cselekedni, összetartásra ösztönöz. A versenyhelyzetek megtanítják őket a stresszhelyzetek leküzdésére, a megszerzett tudás kamatoztatására, valamint hogy harcoljanak a kitűzött céljaikért – fogalmazott a pedagógus. 

 

Lelkes, érdeklődő és nagy tudásszomjú diákokról van szó Majorosné Jakab Renáta

 

A verseny menetéről elmondta: a járvány miatt online rendezték, minden csapat a saját iskolájában birkózott meg a feladatlappal. Egy óra alatt kellett 13 feleletválasztó kérdést megoldaniuk. Egy-egy feladatsor irodalmi, nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, valamint műveltségi és logikai feladványokat is tartalmazott. Minden helyesen bejelölt megoldásért járt pont, sőt a jól megoldott feladatért pluszpontszámot kaptak a csapatok. 

 

– A diákjaim már az első fél óra után jelezték, hogy készen vannak, mert nagyon könnyűnek tartották. Tanácsoltam nekik, hogy nézzék még át. Ezt meg is fogadták, de aztán tíz perc múlva mégis beadták. Természetesen nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy megnyerték a területi versenyt. Értelemszerűen folytatjuk tovább a felkészülést. Komoly kutatómunka zajlik, jó hangulatban készülünk az országos döntőre – tette hozzá.

 

Küzdés és kitartás 

 

A nyerő csapat tehetséges diákjai Bodnár Petra, Kiss Gréta és Szarvas Milán. 

 

Petra azért szereti a Bolyai-versenyt, mert mint fogalmazott, a csapatmunkának közösségformáló és összekovácsoló ereje van. Ezen idő alatt alaposan megismerték egymást, akár egyetlen pillantás is elég ahhoz, hogy értsék, mit gondol a másik. 

 

– Nem kényszerből járunk versenyekre, nem a tanárnő „erőszakolja ránk”, hanem az évek alatt rájöttünk, hogy mennyi előnnyel jár számunkra a részvétel, a megszerzett tudás. Ezek a versenyek fejlesztik személyiségünket, megtanítanak küzdeni és kitartani egy cél elérésének érdekében, akadályok elé állítanak, melyeket, ha megfelelő módon leküzdünk, akkor pozitív visszacsatolást kapunk. Ezt a pozitív energiát tudjuk a következő verseny alkalmával kamatoztatni, elérni végső céljainkat. A versenyeken nemcsak tudást, tapasztalatot szerezhetünk, hanem segít a stresszhelyzet és lámpaláz leküzdésében is. Természetesen minden verseny előtt van bennünk egy kis egészséges izgalom, de ha le tudjuk küzdeni, akkor jó eredményt érhetünk el – fogalmazott Petra.

 

Izgalmas kérdések 

 

Gréta megemlítette, hogy az idei feladatlapon több izgalmas kérdés is volt. 

 

– Elsőként egy pentameteres feladatot emelnék ki, ilyennel már irodalomórán és a felkészülések alkalmával is találkoztunk. Ezt sikeresen megoldottuk, mivel megtaláltuk a hiányzó, de odaillő szót. Nagyon szeretjük a szólásmondás-feladatokat, mert sok új kifejezést tanulunk és jegyzünk meg, ami később a hasznunkra válik. Visszagondolva, talán az utolsó feladatot említeném a legizgalmasabbnak. Toldalékos szóalakot kellett keresni, amelyben egyetlen mássalhangzó van, a t. Itt aztán előjött a poénos oldalunk is, mert az ötből egyre nem tudtuk a választ. Kissé leblokkoltunk, így ez a feladatunk hiányos lett. A verseny végén azonban tanárnővel átbeszéltük a feladatsort, és utánanéztünk, mi az, amit nem jól értelmeztünk. Elmondhatom, hogy egy jól összeszokott csapat vagyunk, és nagyon örülünk az első helyezésnek – tette hozzá Gréta. 

 

Milán pedig arról mesélt, hogy a verseny kérdései nemcsak lexikális alaptudást igényelnek, hanem mélyebbre ható ismereteket is, például a versek vagy a régies szavak és jelentésük ismeretét. Ezenkívül mindig van egy kidolgozást igénylő feladatsor, melyek a legkülönbözőbbek lehetnek. Akár rejtvény, anagramma vagy éppen titkosírás. 

 

– Ez a feladat idén elmaradt, hiszen a versenyt online írtuk, viszont az országos döntőben már számíthatunk erre is. A feladatok nehézsége változó, idén nem volt túlságosan megerőltető, de gyakorlás közben találkoztunk például olyannal is, ami kifogott rajtunk. Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy egy jó csapattal, megfelelő tudással és egy jó tanárral bármilyen cél elérhető, bármilyen verseny megnyerhető. Ebből is látszik, hogy nem az számít, hogy az iskola hol helyezkedik el az országos rangsorban, mert egy kis város gimnáziuma is nagyszerű eredményeket érhet el, csak akarni kell – jelentette ki Milán.

 

(A borítóképen: Az encsi „Nyerő Vácisok” csapat: Szarvas Milán, Majorosné Jakab Renáta (felkészítő tanár), Kiss Gréta és Bodnár Petra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában