Környezetvédelem

2021.12.31. 08:30

Előkelő helyen szerepel a zöldlistán az egyetem

Az egyetemek zöldrangsorában idén a 755. helyet foglalja el a Miskolci Egyetem a világ felsőoktatási intézményei között.

Balogh Csilla

A rangsor, a UI GreenMetric egy éves nemzetközi lajstrom az egyetemek fenntarthatósági teljesítményéről, amelynek célja, hogy az intézmények nagyobb figyelmet fordítsanak a globális klímaváltozás elleni küzdelemre, az energia- és víztakarékosságra, a hulladékok újrahasznosítására. 

 

Online felmérés pontozással 

 

A rangsort 2010-ben indította el az Indonéz Egyetem, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára a felsőoktatási intézményekben, és lehetővé tegye azok nemzetközi összehasonlítását. A résztvevők száma folyamatosan nő, és a módszertant is finomítják a részt vevő egyetemek visszajelzései alapján. Az egyetemeket évente május és október között arra kérik, hogy vegyenek részt a felmérésben, mégpedig a fenntarthatósági teljesítményükre vonatkozó kérdőív kitöltésével. Természetesen az önbevalláson alapuló tényeket bizonyítaniuk is kell az egyetemeknek, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket. Az intézményeket 6 kritérium alapján állítják rangsorba a készítők, akik többek között az intézmények hulladék- és vízgazdálkodását, energiafelhasználását, elhelyezkedését és infrastruktúráját veszik figyelembe. Mindezek alapján a vizsgált egyetemek pontszámot kapnak, amely tükrözi az intézmények ökológiai lábnyomának csökkentésére, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatás és kutatás terén tett erőfeszítéseket.

 

Látható, hogy a verseny egyre élesebb, és egyre több intézmény kerül a zöldlistára, ennek tudható be, hogy az intézmény kicsivel hátrébb került, közölte honlapján a campus. A legjobb hazai eredményt 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem érte el, amely a 42. lett a rangsorban.

 

A listán összesen 11 hazai intézmény szerepel. Az összesített eredmények alapján a Miskolci Egyetem a 9. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában