Mikulás

2021.12.03. 07:00

Egyre több minőségi csokoládé kerül a csizmákba

Színes, széles választék, drágulás – ez jellemzi az édesség helyzetét az áruházakban, piacokon jelen pillanatban, a Mikulás érkezése előtt.

Apagyi Beáta

20211130 Miskolc Csokoládémikulás vásárlás az üzletben. Illusztráció Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

Az alapvető élelmiszerek tapasztalható áremelkedése kihat az édességekre is, így folyamatos drágulásra lehet számítani, bár karácsonyig már nem lesz drasztikus a változás – erősítette meg a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. Majd hozzátette: a keresletet ez nem befolyásolja negatívan a visszajelzések szerint.

Minden összetevő drágult

Az édességgyártás minden összetevője drágult az utóbbi időben. Emelkedett az alapanyagok ára: a cukor, a kakaó, az olaj, növényi zsírok, a szemes termények, a magvak és a gyümölcsök is. Ezenfelül drágább lett a munkaerő is – nemcsak a hazai, hanem a külföldi termelés költsége is nőtt. Drágább lett a szállítás és a csomagolóanyagok, azok is, amelyekkel a fogyasztó nem találkozik, mint például a kartonpapír. Nagyon sok hatás egyszerre érvényesül, amelyet a fogyasztók az árak emelkedésében tapasztalnak. Annak ellenére, hogy a klímaváltozás, a fenntarthatóság, bizonyos növények termőterületének szűkülése is hatással van az édességgyártásra, a szakember elmondása szerint nincs olyan termék, amely esetében készlethiányra kell számítani.

Sokféle termék

A színes választékban érezte magát elveszettnek Judit, aki unokahúgainak kereste vásárlás során a megfelelő termékeket. – Tapasztalatom szerint néhány évvel ezelőtt a kevésbé jó minőségű édesség érezhetően olcsóbb volt, manapság az is drága. Ami pedig első osztályú, azért igencsak mélyen kell a zsebbe nyúlni. Ennek ellenére próbálom kiválogatni a tejcsokiból készült kedvenceket, kerülöm a tejbevonós, cukormentes, édesítőszeres darabokat – mesélte a nagynéni.

Ildikónak három gyermek kis csizmáját kell megtöltenie december 6-án. „Anyagilag meglehetősen megterhelő az ünnepi időszak. Ami a mikulásra kapott édességeket illeti, a legkisebb gyermekem laktózérzékeny, az ő esetében különösen oda kell figyelni a termékek összetevőire. Meglátásom szerint hazánk kisebb településein a boltok nem terjesztik ki kínálatukat ezekre a speciális termékekre, pedig egyre többen szenvednek különböző ételallergiák okozta tünetektől a mindennapok során. Ha mégis van választék, az áruk egyáltalán nem pénztárcabarát – mondta el az Északnak tapasztalatait az édesanya. – Általában nem hagyjuk utolsó pillanatra a vásárlást, hiszen tudjuk, hogy ilyenkor már tömve vannak a boltok. Emellett igyekszünk a finomságok mellé – és erre buzdítjuk a nagyszülőket, keresztszülőket is – gyümölcsöt, aszalványokat is csempészni a piros zsákocskákba, akár kisebb, jelképes tárgyi ajándékokkal meglepni a kicsiket” – tette hozzá.

Még nincs bolti roham

„Nem érzékelek különösebben nagy rohamot az édességekkel kapcsolatban, de az biztos, hogy a minőségibb csokoládék, egyéb finomságok iránt a korábbinál sokkal nagyobb a kereslet” – fogalmazott szűkszavúan Tóthné Dobi Hilda, az Unió Coop Zrt. Búza téri Árucsarnokának üzletvezetője.


Útra keltek az ellenőrök

A kisebb-nagyobb boltok mellett a piacokon, az adventi vásárokon és a bevásárlóközpontokban is vizsgálódnak az ünnep előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Több megyében a vendéglátók is számíthatnak hatósági érdeklődésre. „A NAV emberei ezúttal is azt vizsgálják, hogy a pénztáros ad-e nyugtát, számlát, egyébként megfelelően használja-e az online pénztárgépet, és fontos az is, hogy a vállalkozó szabályszerűen bejelentette-e az alkalmazottait” – hangsúlyozta Kis Péter András, a hivatal szóvivője.

(A borítóképen: A minőségibb csokoládétermékek iránt lett nagyobb a kereslet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában