Adatigénylés

2021.12.09. 20:00

Egymásra mutogatnak a Búza téri piac ügyében

A kör bezárult. Az önkormányzat a Miskolc Holdingra, a vagyonkezelő társaság az önkormányzatra mutogat.

Szaniszló Bálint

20211117 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Kinek az érdeke, hogy a miskolci önkormányzat saját területeiről és saját bevételeiről mondjon le egy olyan társaság – a Miskolci Piac Zrt. – javára, amelyben a város kisebbségi tulajdonos, és 2012 és 2020 között egy fillér osztalékot sem fizetett részvényeseinek? Erre a kérdésre sokan – köztük az Észak-Magyarország is – próbálnak választ találni hosszú hónapok óta, amikor a vagyonátadással kapcsolatos első döntések megszülettek.

 

Senki sem tud a bevételről 

 

A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport – mint korábban írtuk – közérdekű adatigényléssel fordult a miskolci polgármesteri hivatalhoz, hogy olyan információhoz jusson, amely segít kideríteni, hogy van-e bármilyen gazdasági haszna az önkormányzatnak az ügyletekből. 

 

Az átadandó területeken ugyanis jelenleg a városi működtetésű őstermelői piac, illetve városi fizetőparkoló működik, amelynek bevételei közvetve-közvetlenül a város kasszáját gazdagítják. 

 

A polgármesteri hivataltól dr. Ignácz Dávid jegyző aláírásával érkezett válaszból – többek között – kiderült, hogy a Miskolci Piac Zrt.-ben 33,69 százalékos tulajdonrésze van a városnak. A társaság 2012 és 2020 között nem fizetett osztalékot. Azt viszont nem sikerült megtudni, milyen bevételek származnak a parkolóból és az őstermelői piacból, ugyanis – mint írták – a fizetőparkoló és az őstermelői piac üzemeltetését a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. (a Miskolc Holding Zrt. tagvállalata – a szerk.) végzi, azaz sem a hivatal, sem az önkormányzat nem minősül adatgazdának. A kereskedelmi egységektől származó bevételekkel kapcsolatban a Miskolc Holding Zrt. az illetékes adatgazda. A területen egy pénzváltó és egy ruhaüzlet is működik a parkoló részén konténerekben elhelyezve. 

 

A sikertelen adatigénylés nem szegte kedvét a Miskolcért Másképpen csoportnak, az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal által elutasított kérelmét eljuttatta a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt.-hez. A válasz rövidebb volt, mint a polgármesteri hivatalé, de – ahogy mondani szokták – nem tették zsebre a kérdezők. Ez volt ugyanis az elektronikus válaszlevélben: „A Búza téri parkoló és az őstermelői piac Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában áll. Társaságunk az önkormányzati bevételek tekintetében nem rendelkezik adatokkal, így nem minősül adatgazdának, ezért közérdekű adatigénylését elutasítjuk.” 

 

A csoport egyik tagja erről így fogalmazott Facebook-hozzászólásában: „Ez hasonlít az itt a piros, hol a piros szemfényvesztő játékra.”

(A borítóképen: A háttérben látható őstermelői piacot is apportálnák a társaságba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában