D-vitamin

2021.12.16. 12:00

Csökkenthetjük a rákos betegség kockázatát

A legtöbb D-vitamin napfény hatására termelődik testünkben, ezért télen szükséges a pótlása.

Detzky Anna

Forrás: Stock

Sokan fontosnak tartják a koronavírus megelőzésében is a D-vitamint, de rendkívül sokrétű egészségvédő mechanizmussal bír. A MedicalScan egészségügyi piackutató cég online lakossági szemináriumán dr. Bittner Nóra onkológus, tüdőgyógyász beszélt a vitamin immunrendszer-erősítő és tumorgátló szerepéről. 

 

Lassítja a demenciát 

 

– Az aktív D3-vitamin jótékony hatása testünk minden szervrendszerére kiterjed: a bőrre, a csontanyagcserére, az immun- és idegrendszerre, a kardiovaszkuláris és endokrin rendszerre és a vesére – sorolta dr. Bittner Nóra. – A magyar lakosság nagy számban D-vitamin-hiányos. A D-vitamin szükséges szintje a szervezetben 75 nanomol per milliliter, ami 1500-2000 nemzetközi egység (NE). Az egy napra eső felső határ 4000 NE. A vitaminpótlás a kapszulás kiszerelésen kívül halból, tojásból, túróból és más tejtermékekből lehetséges. A D3-vitamin képzése az életkorral jelentősen csökken. Csaknem minden idősnél alacsony szint mérhető, ami a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásához járul hozzá. A vitaminnak nagy szerepe van a sejtosztódásban is, ezen keresztül megelőzi a daganatok kialakulását. 

 

A napfény vitaminjaként is szokták emlegetni, képződésében nagy szerepet játszik a bőrt érő napsugárzás. 

 

– Amikor karunkat, vállunkat nyáron kora délelőtt vagy 15 óra után UVB-sugárzás éri, akkor 10-30 perc alatt megindul a D-vitamin termelése a bőrben. A napsugárzás biokémiai folyamatokat indít el, hormon szabadul fel, amiből a májban, a vesében és az emlőcsatornákban aktiválódik a D-vitamin. A szolárium ebben nem segít, mert ott UVA-sugarak okozzák a barnulást. 

 

A csontritkulás és a cukorbetegség kialakulásában is megelőző szerepe van. 

 

– A vérben keringő D-vitamint kiválasztó hormonnak a legfontosabb szerepe a kalcium-anyagcsere szabályozásában van. Ha D-vitamin-hiányunk van, akkor hiába szedjük a csontritkulásra javasolt szereket, ezeknek a hatékonysága jelentősen csökken. Az immunrendszer egyik kulcsfontosságú anyaga is a D-vitamin. Jelenléte fokozza az immunválaszt fertőzések esetén, és védekező fehérjéket termel. Ezenkívül növeli a falósejtek aktivitását. A magas vérnyomás kialakulásában szintén kockázati tényezőt jelent a D-vitamin hiánya.

 

(A borítóképen: A D-vitamin a napban rejlik, de pótolható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában