védőoltás

2021.12.04. 07:00

Covid: a gyermekek „láthatatlan fertőzők”

A szakemberek határozott véleménye, hogy az 5–12 évesek koronavírus elleni oltására is szükség van.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt héten derült ki, hogy december 20-át követően hazánkban is zöld utat kap az 5–12 éves gyerekek oltása. Az Észak-Magyarország által megkérdezett gyermekorvosok szerint szükség van a védőoltásra fiatalabb korosztályban is. Akad olyan házi gyermekorvosi praxis, ahol már folyamatosan érdeklődnek a szülők, hogy mikor kaphatja meg gyermekük a vakcinát.

Ilyen például dr. Onozó Beáta körzete. Ő amellett, hogy házi gyermekorvos, immunológus szakorvos és Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyermek-alapellátó kollegiális vezetője.

Tízadagos

– A gyermekek oltásának lebonyolításáról még nincsenek konkrét információk, de mi már elkezdtük összegyűjteni azon gyerekek nevét, akiknek szülei érdeklődnek a védőoltás iránt. Amióta porondon van a téma, a szülők folyamatosan kérdéseket tesznek fel, nagyon várják a vakcinát. A gyermekeknek készült vakcina tízadagos kiszerelésű lesz, tehát össze kell majd gyűjteni egyszerre ennyi kis pácienst, hogy minikampány-szerűen tudják őket beoltani. A kicsik oltására több szempontból is szükség van. Az első az ő védelmük. Bár azt látjuk, hogy a koronavírus-fertőzés a gyermekek esetében viszonylag enyhe formában zajlik, de ennek ellenére száz gyermek közül tíznél jelentkezik valamilyen probléma – mutatott rá a szakember.

Poszt-Covid-tünetek

– Gondoljunk csak a súlyos, sokszervi gyulladásra, ami miatt akár intenzív osztályra is kerülhet a gyermek. Ugyanilyen veszélyes a kiszáradás vagy a légzőszervi rendellenesség, ami akár lélegeztetést is igényelhet. Azt is tudni kell, hogy gyerekek esetében a fertőzés lefolyásának súlyosságától függetlenül ugyanúgy jelentkezhetnek poszt-Covid tünetek, mint a felnőtteknél. Enyhe fertőzés után is lehetnek a kicsiknek koncentrációs zavaraik, tanulási problémáik, elhúzódó fejfájásuk, fáradékonnyá válhatnak, és előfordulhat szaglás- és ízérzés-zavar is. Ez utóbbi, bár nem tűnik óriási problémának, de az életminőségüket nagyban befolyásolhatja – sorolta dr. Onozó Beáta.

Hangsúlyozta: a gyermekek oltása azért is kiemelten fontos, mert ők az úgynevezett „láthatatlan fertőzők”. A betegség esetükben tünetmentesen vagy enyhe formában zajlik, de megfertőzhetik a nagyszülőket és a környezetükben azokat, akik nem megfelelően reagálnak a védőoltásra.

– Az USA-ban már egy hónapja oltják a gyerekeket, és a tapasztalatok szerint a vakcina biztonságos az 5–12 éves korosztályban is. A gyerekek a felnőttvakcina egyharmad dózisát kapják, de nem a felnőttvakcinát fogjuk harmadolni, hanem gyermekkiszerelésű védőoltásokat kapunk. Ugyanannyi mennyiséget oltunk az 5 és a 11 éveseknek is, ugyanis ez a vakcina nem súlyfüggő, hanem a gyermekek immunrendszerének fejlettségéhez igazodik – tette hozzá.

Török Lajos házi gyermekorvos több évtizede praktizál Miskolcon. Egyelőre hozzá sem érkeztek információk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek oltását ki szervezi majd és ki bonyolítja. Megjegyezte: a december 20-a utáni időpont talán azért nem szerencsés, mert akkor már téli szünet lesz, a gyerekeket nem lehet elérni az óvodában és az iskolában.

Szükség van rá

Az én körzetemben egyelőre csak egy-két szülő érdeklődött a vakcina iránt. A gyermekek oltására azonban szükség van, hiszen a járvánnyal szemben más lehetőségünk nincs. Itt van újból egy vírusvariáns, most éppen Dél-Afrikából, és egyelőre nem tudjuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Az mRNS-típusú védőoltásról már tudjuk, hogy nem okoz semmi bajt, hiszen már több milliárd embert beoltottak vele. A gyerekek egyébként sokkal jobban reagálnak mindenféle védőoltásra, mint az idősebbek – fogalmazott Török Lajos.

Több szülőt is megkérdeztünk, tervezik-e beadatni gyermeküknek a vakcinát. Nevük elhallgatása mellett válaszoltak kérdésünkre. Többen még bizonytalanok, szeretnének több információt kapni a házi gyermekorvosuktól az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatban. Azonban beszéltünk olyan édesanyával is, aki alig várja, hogy beoltathassa gyermekét, hiszen, mint fogalmazott, az iskolai közösségben folyamatosan fertőzésveszélynek van kitéve.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-666-fertozott-borsod-abauj-zemplen-megyeben-6053885/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában