Cigánd

2021.12.10. 18:00

Célzott fejlesztésekkel

Támogatást kér programjai megvalósításához a Bodrogköz.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Sorsfordító lehet a magyarországi és a szlovákiai Bodrogköz életében az az összefogás, amely idén augusztus 20-án kezdődött Cigándon, az érintettek azóta is töretlenül azon dolgoznak, hogy megtöltsék tartalommal az együttműködést – közölte az Északkal Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. 

Mint emlékezetes, az összesen ötvenöt települést és azok mintegy 60 ezer lakóját érintő kezdeményezés keretében a két szegény sorsú térség annak érdekében kötött szövetséget, hogy végre érezhetően elinduljanak a fejlődés útján. A földrajzilag egységes Bodrogközből 33 település tartozik Szlovákiához, 22 pedig Magyarországhoz, mind a kettő országa gazdasági tekintetben legszegényebb régiói közé tartozik. 

Oláh Krisztián kiemelte: a Bodrogközben sohasem volt könnyű élni, de most nagyon nagy szükség van a hatékony fejlesztésekre. Ezek érdekében mindkét terület önkormányzatai a saját kormányukhoz fordultak támogatásért. A cigándi polgármester hozzátette: a kidolgozásra váró bodrogközi fejlesztési program minta lehet a későbbiekben más, hasonló helyzetben levő régiók felemeléséhez is. Aláhúzta: a kormány az elmúlt években 10 milliárd forintos nagyságrendben nyújtott támogatást a térségnek, ami nem volt hiábavaló, ám ahhoz, hogy valós célt érjenek el, egy nagyobb összegű, célzott fejlesztési forráscsomagra lenne szükség. A pozitív diszkrimináció a pályázatokkal járó esetlegességet és bizonytalanságot iktatná ki a bodrogközi települések terveinek megvalósítási folyamatából – fogalmazott.

 

Királyhelmec után Kenézlő 

 

A térség szereplői első körben a fejlesztési program elkészítéséhez kérnek támogatást – közölte Oláh Krisztián. Ezt a feladatot pedig a lehető legnagyobb társadalmi megalapozottsággal szeretnék elvégezni, bevonva abba a térség önkormányzati, civil, vállalkozói, politikai, közszolgáltatási, állami apparátusban dolgozó szakembereit. 

Hozzátette: az innovációs és technológiai miniszternek, Palkovics Lászlónak címzett levelükben is megírták: feltett szándékuk, hogy még a közelgő parlamenti választásokig letegyék azt a programot a magyar és a szlovák kormány asztalára, amelynek eredményeként megszülethet egy olyan stratégiai megállapodás, amely a megfogalmazott program megvalósítását eredményezi majd. 

A megvalósításhoz legalább ötéves ciklusra van szükség - Oláh Krisztián

A polgármester elmondta: a megvalósításhoz legalább ötéves ciklusra van szükségük. Ennek oka, hogy a Bodrogköz elmaradottságának legnagyobb problémája az olyan térségi szervezet hiánya, amely nem csupán pályázatot ír, hanem teljes körű menedzsmenttevékenységet is végez. Az augusztusi, cigándi összejövetel óta a legerősebb határon túli partnertelepülésen, Királyhelmecen is találkoztak az érintett falvak és városok. A következő találkozót Kenézlőre tervezik, ahol a második világháború idején felrobbantott Tisza-híd újjáépítését szeretnék megvalósítani, amely jelentősen lerövidítené a közlekedést Nyíregyháza irányába, így hozzájárulna a térség fejlődéséhez. Azt az összejövetelt azonban egyelőre a koronavírus-járványhelyzet nem teszi lehetővé – tudtuk meg.

(A borítóképen: Augusztusban kezdődött az összefogás a cigándi találkozóval)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában