Mellkaskompressziós gép

2021.12.22. 17:30

Az újraélesztést segítik az átadott gépek

Modern, automata mellkaskompressziós gép segíti ezentúl a tokaji és a szerencsi mentősök munkáját.

Balogh Csilla

Fotó: Bárány Péter

Ünnepélyes keretek között kedden adták át azt a két, egyenként 5 millió forint értékű mellkaskompressziós gépet, amelyet az Országos Mentőszolgálat tokaji és szerencsi mentőállomása kapott a mentőautóban használható újraélesztéshez. A cégek, vállalatok, vállalkozások, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatásából, valamint saját gyűjtésből megvásárolt eszközök a túlélés esélyét növelik. 

 

Az újraélesztésnél alkalmazott kézi mellkaskompresszió rendkívül fárasztó, hiszen az embernek nehéz folyamatosan és egyenletesen erőt kifejtenie. Az új, intelligens, mechanikus készülék nem csupán a mentők munkáját könnyíti meg, hanem azáltal, hogy egyenletes tempóval és mélységgel végzi a mellkas kompresszióját, hatékonyabb is. Bárány Péter, az Országos Mentőszolgálat tokaji mentőállomásának mentőápolója elmondta, hogy a készülék óriási segítséget jelent a mentőknek, mert az elsősegélynyújtásnak azt a fázisát könnyíti meg, ahol mellkasi nyomásokat kell alkalmazniuk az esetkocsiban, hiszen a gép automatikusan végzi el az emberi munkát, vagyis egy embert, két kezet helyettesít. Az így felszabadult ápoló pedig más tevékenységet végezhet.

 

Egyszerűen használható 

 

Az életmentő készülék felnőtteken alkalmazható és rendkívül egyszerűen használható.

 

– A gép alsó részét a lapocka alá helyezik, amelyre rápattintják a felső, a kompressziót végző részt. A mellkast lenyomó szilikonharang a mellkasra tapadva egyenletes nyomással mozgatja azt le és fel, amelytől gyorsabban áramlik a vér a mellkasba, és amelyre a kézzel végzett nyomás nem képes. A gép egyébként mindent maga állít be, hogy milyen mélységgel és erővel nyomja le a mellkast – magyarázta Bárány Péter. A gépről a szakápoló azt is elmondta, hogy akkumulátorral működik, ami 45 percig képes mellkaskompressziót végezni, és amelyből egy tartalék is rendelkezésre áll. Szükség esetén az akkumulátort könnyen ki lehet cserélni, és töltése a mentőautóban is megoldható. Az eszköz szállítás közben, a robogó mentőautóban is alkalmazható azáltal, hogy képes precízen végrehajtani a mellkaskompressziót, ellentétben az emberrel.

 

(A borítóképen: Az új gép megkönnyíti a mentők munkáját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában