Juttatás

2021.12.07. 17:30

Adómentes ajándék lehet a színházjegy

A munkavállalóknak szánt karácsonyi meglepetést juttatásként kezeli az szja-törvény.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az év vége felé számos cég és vállalkozás ismeri el ajándékkal a hűséges alkalmazottak munkáját. Az értékhatár feletti jutalmazásnak adózási következményei is lehetnek, de létezik az ajándékozásnak adómentes formája is – jelezte a BDO Magyarország adótanácsadó cég.

 

Két lehetőség

 

A céges ajándékként sportrendezvényekre és kulturális rendezvényekre adott belépőjegyek, például a színházjegyek a minimálbér összegéig – 2021-ben 167 400 forint értékig – mentesülnek az adó alól, feltéve, ha nem utalvány formájában adják át. A belépőjegy így mindenki számára kedvező ajándékötlet lehet, mert lényegében ez az egyetlen olyan jutalmazási forma, amit nem adóköteles juttatásként kezel a személyi jövedelemadóról szóló törvény.

 

Ha a munkáltatónak más elképzelése van az év végi ajándékozásról, kedvező adózás mellett két lehetősége van erre – vette számba az adótanácsadó. Ha év közben nem élt az évente egy alkalommal adható ajándékozás lehetőségével, most a minimálbér 10 százalékáig, 16 740 forint értékig kezelheti olyan juttatásként, amely után összességében 30,5 százalék adót kell leróni. Az összeg 41 850 forintig, a minimálbér 25 százalékáig emelkedhet, amenynyiben az ajándék átadására egy rendezvény – például egy karácsonyi vacsora – keretében kerül sor.

 

Gyakorlati példa

 

Az összeghatárok adóvonzatára a BDO Magyarország szakértője, Kristóf Kitti gyakorlati példát is mondott: „Egy munkáltató céges karácsonyi rendezvény keretein belül minden munkavállalójának egy 60 ezer forint értékű okosórát ajándékoz. Mivel azok egyedi értéke meghaladja a minimálbér 25 százalékát, a 41 850 forintot, így a munkavállalónak a juttatás után 15 százalékos szja- és 18,5 százalékos társadalombiztosításijárulék-fizetési kötelezettsége keletkezik. Ezeket a munkáltató természetesen átvállalhatja, viszont emellett további 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást is meg kell fizetnie.”

 

Amennyiben viszont az év végi ajándék értéke meghaladja ezeket a határokat, a külön juttatás teljes összege munkaviszonyból származó jövedelemnek számít, ami után a munkavállalónak 15 százalék személyi jövedelemadót és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot, a munkáltatónak pedig 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell megfizetnie.

 

Juttatásnak minősül

 

Gyakori, hogy a társaságok az év közbeni eredményes együttműködésre tekintettel üzletfeleiknek is ajándékot küldenek.

 

Megtehetik ezt a már meglévő vagy jövőbeli üzleti partnereik felé, viszont nem adhatnak ilyet a társasággal munkaviszonyban vagy más jogviszonyban álló magánszemélynek.

 

Az üzleti ajándék ugyancsak juttatásnak minősül és megvan ennek is a maga adóvonzata, tudatta a szakértő. A társaságnak az ajándék értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót, valamint 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. A koronavírus-járványra tekintettel azonban jelenleg a cégek tevékenységével összefüggő üzleti ajándékok után 2021. december 31-ig nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót.

 

(A borítóképen: Sok cégnél ajándékot kapnak év végén a hűséges dolgozók, de nem mindegy, hogy mit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában