díjazás

2021.12.01. 19:30

A sikeresség felelősség

A gazdaságpolitika támogató, de a fejlődés lehetőségének kihasználása a menedzsmenten múlik.

Fotó: Kozma István

„A magyar vállalkozások legnagyobb érdeme, hogy a koronavírus okozta világjárvány idején megőrizték és javítani tudták az ország gazdasági teljesítőképességét” – jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megyei kamara ünnepi közgyűlésén. Az eseményt megnyitó Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke bevezetőjében elmondta: a kamara életében meghatározó személyiségek emlékének felelevenítése mellett ezen a napon adják át azokat az elismeréseket, amelyekkel a gazdaság területén kiemelkedően teljesítő, példamutató tevékenységet végző vállalkozókat és vállalkozásokat díjazzák. A Covid-járványra tekintettel a világhálón is nyomon követhető közgyűlés alkalmat adott arra, hogy áttekintsék a gazdaság jelenlegi helyzetét és jövőbeli kilátásait.

Szerep a stabilizálásban

A témáról a meghívott vendég, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt. A gazdasági életben tapasztalt változások szemléltetésére először a német és a magyar helyzet között tett összehasonlítást. Mint mondta: 2020-ban a két ország gazdasága ugyanolyan mértékben esett vissza, viszont a járvány okozta sokk után Magyarország erőteljesebb növekedést tudott felmutatni. Erre utalva kifejtette: a kamarának szerepe volt abban, hogy sikerült stabilizálni az ország gazdaságának működését, és nemcsak a járványhelyzetben, hanem az elmúlt évtizedben is. „2010-ben a határán voltunk az összeomlásnak, államcsőd fenyegetett. Senki nem hitte akkor, hogy egymillió új munkahely jöhet létre az országban” – jelentette ki. Hozzátette: ma már látható, hogy beruházások tekintetében az ország a legerőteljesebb növekedést produkálta az Európai Unióban. A támogató gazdaságpolitika, a teljesítménycentrikus adórendszer kialakítása erőteljes bérnövekedéssel is együtt járt. A jövő évi minimálbér-emelés csak az első lépcső a keresetek növekedésében, a versenypiaci helyzet meglátása szerint a bérek további emelését kényszeríti majd ki. Az elmúlt év pozitív gazdasági történései között egyetlen vitatható pontként az infláció megugrását említette, amely értékelésében a jegybank elhibázott, késlekedő döntésének a következménye. A forint erőteljes gyengülése hátráltatta a hazai vállalkozások versenyképességét annak ellenére, hogy a kormányzat jelentős forrást biztosított a fejlesztésre. Csak a Széchenyi Kártya Programban 2000 milliárd forintot helyeztek ki, aminek 60-80 milliárd forint költségvetési támogatási vonzata volt.

A pandémia újabb hullámának fenyegetése határok közé szorítja a döntéshozók mozgásterét. Ha elengedik a Covid terjedését, az társadalmi és személyes tragédiákhoz vezethet, az újabb korlátozások viszont a gazdaságot tehetik tönkre – fogalmazott Parragh László. Mint mondta: a cégek számára továbbra is problémát jelent a munkaerő- és kereslethiány, a tőke- és pénzhiány, a nyersanyag- és energiaár jelentős emelkedése. Ezekre a kihívásokra a változásokat időben felismerő és a helyén kezelő vezetői magatartással lehet válaszolni, amely képes a korábban megszokott üzleti modell átalakítására. A termelékenységnövelés sokrétű feladat elé állítja a gazdaság főszereplőit, a vállalkozásokat, amelyeknek adott esetben át kell gondolniuk válságkezelési stratégiájukat. A kormány, a jegybank és a kamara meg tudja teremteni a fejlődést ösztönző hátteret, de a valós siker elérésének felelősei a cégvezetők.

Az országos kamara elnökét követően Konyári György, a Mathias Corvinus Collegium miskolci képviselője mutatta be a többgenerációs tehetséggondozó programjaikat. Kifejtette: markáns oktatási portfóliójuk és a náluk elérhető tudásbázis kapcsolódási lehetőségeket kínál a vállalkozások felé. Diákjaikat felkészítik arra, hogy vezető szerepet vállaljanak a gazdaság és a közélet területén. Az egykori Avas Szálló épületében kialakítandó központjuk megítélése szerint a város egyik legfontosabb beruházása lesz a következő években.


Kitüntetések a kamara napján

A gazdaság szolgálatáért

- Bágyi Péter ügyvezető igazgató, Zemplén Idegenforgalmi Kft.

- Piti Péter Pálné mesterfodrász

- Homor József kamarai tag, könyvvizsgáló, adószakértő

- Brezovcsik Zsolt, az OTP miskolci igazgatója

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelkedő gazdálkodó szervezete

- Jabil Circuit Magyarország Kft. (Tiszaújváros)

- Gomvill Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Mezőkövesd)

- Mályi-Glass Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Mályi)

- Jura-Plussz Termelő és Szolgáltató Kft. (Borsodivánka)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanulóképzés terén kiemelkedő gazdálkodó szervezete

- ZIP Brewhouse Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

- P.S.S. Club Vendéglátó és Szolgáltató Kft. Impresszó Club-Étterme

(A borítóképen: Díjazók és díjazottak a kamara napján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában