Köröm

2021.12.19. 19:00

A kultúrát állítják előtérbe

A könyvtár nem csak küllemében újult meg, a szakmaiság is nagyobb hangsúlyt kap.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Tavaly a pandémia miatt nem tudták megtartani az Idősek Napját Körömben, idén azonban a felújított II. Rákóczi Ferenc Könyvtár átadási ünnepségével együtt szervezték meg a péntek délutáni eseményt. A rendezvényen a helyi óvodások és iskolások kulturális műsora, valamint sztárfellépők is szórakoztatták a jelenlévőket. 

 

Több száz éves múlt 

 

A korábbi, szerény körülmények között működő intézmény új helyére, egy felújított 200 éves épületbe került, amelynek történelmi múltja van – mondta Tóth Tibor, Köröm polgármestere. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati forrásának köszönhetően ezentúl a teljesen átalakult, 21. századi modern könyvtár méltóképpen fogadja a látogatókat. Nem csupán új bútorokat és szakmai eszközöket kaptak, hanem képzett munkaerőt is. Nagyon nagy reményeket fűz ahhoz, hogy sokan fogják használni a szolgáltatásokat minden generációból, a fiatalok csakúgy, ahogyan az idősebbek – hangsúlyozta a polgármester. 

 

Új iskola is épül 

 

Hozzátette: a községben dolgozó pedagógusoknak is akad bőven feladat, hiszen ők tanítják a jövő nemzedékét és adják át a kultúra szeretetét. Fontos, hogy a gyerekek ismerjék meg a történelem­órákon a község múltjának mérföldköveit – vélekedett a polgármester. 

A település büszke gyökereire, történelmére, ezt bizonyítja emlékparkja és a polgármester törekvései is – mondta Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes. Az eseményen az időseket külön köszöntötte, ugyanis ez a nap róluk is szól. Van mit ünnepelni, megköszönni nekik, hiszen életük tapasztalataival most is a fiatalokat segítik és a helyi közösséget építik – hangoztatta a képviselő. Most ugyan egy kisebb beruházás sikerének örülhetnek, de hamarosan a település életében bekövetkező újabb nagy lépésről lehet beszámolni. Egy új, európai színvonalú iskola épül, melynek munkálatait az egri érsekség felügyeli – tudatta Tállai András. 

 

A hetvenhetedik 

 

Az intézmény az új arculat megtervezésén túl szakmai tanácsadással segítette az új községi könyvtár létrejöttét – mondta Csoma-Simon Mária, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megbízott vezetője. A helyiekkel közös munka eredményeként jött létre a barátságos, olvasói igényeket kielégítő közösségi tér. Az NKA pályázatainak köszönhetően 2013 óta ez a hetvenhetedik könyvtár, amely megújul hasonló keretek között – emelte ki a megbízott igazgató.

 

(A borítóképen: Méltó helyet kapott a könyvtár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában