Beruházás

2021.12.13. 15:00

A híd, ami újra összeköt (videóval)

Szombat óta forgalomkorlátozás nélkül haladhat a forgalom a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon.

ÉM

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Posta György, Tokaj polgármestere, Koncz Zsófia, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének országgyûlési képviselõje, Vinnai Gyõzõ, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú választókerületének országgyûlési képviselõje és Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelõs helyettes államtitkára (b-j)

Fontos mérföldkőhöz érkezett szombaton a tokaji Erzsébet királyné Tisza-híd felújítása és kerékpáros átvezetés megvalósítása projekt, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában nettó 1,4 milliárd forint hazai forrásból az A-HÍD Zrt. végzi. Az elmúlt másfél esztendőben a munkálatokat félpályás forgalomterelés mellett, több ütemben végezték. Szombattól azonban az autósok és a környéken élők nem kis örömére megszűnt a forgalomkorlátozás a hídon, így újra mindkét sávon és a felújított körforgalmon keresztül haladhatnak a közlekedők. 

 

A beruházás által – többek között – biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolat jött létre a Nyíregyháza és Tokaj között megépült kerékpárút és a kivitelezés alatt lévő Tokaji-hegy körüli kerékpárút között, a kerékpárút Tisza folyón való átvezetésével. 

 

A hidat lényegében átadták, azaz korlátozás nélkül lehet rajta közlekedni, de az év végéig útpályán kívüli munkák lesznek még, illetve jövő tavasszal a hídfőket és a támfalakat a városképhez illő kőburkolattal látják el, valamint kiegészítő vízelvezetési szegélyépítési és közvilágítási munkák lesznek a rakamazi oldalon is. 

 

„Polgármesterségem talán legboldogabb napja a mai, a mögöttünk álló másfél év sok problémával járt, ez most megszűnik” – fogalmazott Posta György, Tokaj polgármestere a forgalomba helyezés alkalmából.

 

Tervezik egy új híd építését 

 

„A hídfelújítás mindig egy egész korszakot meghatározó fejlesztés” – emelte ki mondandójában dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: egy komplett kerékpárút-bővítés is megtörténik. „Célunk, hogy Nyíregyházától Tokajon át Szerencsig lehessen kerékpározni. Látjuk, hogy az ország más részein, ahol megépült egy kerékpárút, az mit jelent az ott élők, a turizmus és a gazdaság élénkítése szempontjából.” 

 

A képviselőnő elmondta azt is, hogy tisztában vannak azzal, hogy a tokaji híd még felújított állapotában sem képes teljes mértékben helytállni az egyre nagyobb autóforgalomban. Éppen ezért megkezdődtek a tárgyalások egy másik Tisza-híd építéséről, amely tehermentesítheti majd Tokaj városát is.

 

Ezt erősítette meg dr. Vinnai Győző, a híd túloldalának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, hogy a tokaji híd felújítása időszerű volt, hiszen óriási a teher- és személyforgalma. Szükség lesz másik hídra a közelben. 

 

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a térségben élők számára nagyon fontos, hogy immár korlátozás nélkül használhatják ezt az átkelőt. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ebben a térségben és a zempléni térségben is nagyon sok közlekedési fejlesztés zajlik. 

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a híd mindkét oldalára egy-egy konzolszerkezetet helyeztek el, így a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságosan, a gépjárműforgalomtól elválasztva kelhetnek át a Tisza felett. A híd déli oldalán a gyalogosok kelhetnek át a konzolon kialakított gyalogjárdán, míg az északi oldalon a kerékpárutat vezették át. A hídépítési munkák mellett a tokaji oldalon található körforgalom fél méterrel szélesebb lett.

 

(A borítóképen: Nyul Zoltán, Posta György, dr. Koncz Zsófia, dr. Vinnai Győző és Tóth Péter a forgalomterelő kúpok eltávolításával valóságosan is átadták a forgalomnak a híd tokaji hídfőjénél lévő körforgalmat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában