Környezetvédelem

2021.12.30. 18:00

A harmadik helyen a faültetésben

Csaknem 1200 fát ültettek el a megyében az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, miközben az erdőterületek is tovább növekedtek.

Balogh Csilla

Fotó: Ádám János

Az Agrár­minisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi ültetési időszaka alatt 19 megyében, összesen 514 településen 14 ezer sorfát ültettek el – közölte a tárca. A legtöbb fát Vas megyében ültették el, a második helyen Győr-Moson-Sopron megye, míg a harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye szerepel, ahol 45 településen 1187 fát helyeztek a földbe. A fásításnak még nincs vége, hiszen a jövő tavaszi ültetéskor még 40 település zöldül tovább megyénkben is. Az országos szintű program lebonyolításában mind a 22 hazai erdőgazdaság közreműködött. 

 

Az országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban hirdette meg a Településfásítási Programját a 10 ezer fő alatti településeknek, amelynek célja a települések zöldítése és a Vidékfejlesztési Program népszerűsítése volt, emlékeztetett László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott program első ütemének sikerét látva az Agrárminisztérium idén, a 2021. őszi és 2022. tavaszi időszakra megduplázott keretösszeggel hirdette meg a program második ütemét. A tárca számításai szerint, ha az idén december elején zárult őszi ültetési időszak alatt elhelyezett fákat mind egy sorba helyeznénk, akkor egy 84 kilométeres fasort kapnánk. 

 

A jövőbe vetett hit bizonyítéka 

 

A települések a fákat leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására vagy iskola-, óvodaudvarok szépítésére használták fel. Több helyen egyesületek, helyi civil szervezetek is örökbe fogadtak egy-egy fát, de volt olyan település is, ahol a születendő gyermekeknek ajánlották fel a fákat, mellé pedig elhelyezték az újszülött névtábláját is. A legtöbb esetben a helyi lakosok együtt ültetik el a fákat, bevonva a fiatalokat is. 

 

A növények gondozásának, öntözésének folyamatában erősödik az összetartozás. Az ültetés azonban nem csupán a helyi közösséget építi, hanem hozzájárul a környezet állapotának javulásához és hazánk klímaváltozás elleni küzdelméhez is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 

 

Nemcsak a belterületek fásításával kapcsolatos kezdeményezést indított el az agrártárca, hanem a Vidékfejlesztési Program keretein belül minden település pályázhat nagyobb, egybefüggő erdők telepítésére is. Idén több mint 13 hektár elegyes kocsánytalan tölgyes telepítésével járult hozzá az erdőségek növeléséhez az Északerdő Zrt. az Országfásítási Programban. A társaság tájékoztatása szerint az erdőtelepítések során mintegy 4100 kilogramm kocsánytalantölgy-makkot, 67 ezer őshonos, valamint 83 ezer akác­csemetét ültetett el.

 

(A borítóképen: A legkisebbeket is bevonják a faültetésbe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában