Emlékhely

2021.12.05. 08:30

A bányászatra, az iparág áldozataira emlékeztet

Ünnepélyes keretek között avatták fel a disznóshorváti-izsófalvai szénbányászok tiszteletére készített emlékhelyet az izsófalvai Szoborkertben.

Fotó: Kozma István

A jelentős bányászmúlt ellenére a településen eddig nem volt emlékhelye a szénbányászatnak. A tegnapi naptól kezdve azonban most már bárki leróhatja tiszteletét az egykor meghatározó jelentőségű iparág és a bányamunka áldozatai előtt.

Ötvös Béla, Izsófalva polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy ő maga körülbelül 17 éven keresztül volt a bányászközösség tagja.

– Bár kezdetben vegyipari végzettségemnek megfelelően helyezkedtem el, később édesapám tanácsára munkára jelentkeztem az orvosi bányaüzemnél. Képesítésem nem volt, így kétkezi munkát végeztem nagy lelkesedéssel, majd váltam a hosszú évek során vezetővé. Ezek alatt az évek alatt ismertem meg a bányászokat, tanultam meg, hogy tisztelni, becsülni, szeretni kell őket – idézte fel a polgármester saját történetét.

– Emlékeznünk kell rájuk, hiszen a körülmények, a feladat, amit elvégeztek, rendkívül veszélyesek voltak. Ennek ellenére lelkesedéssel végezték a dolgukat. Számomra meglepő módon, logikusan kezelték a legváratlanabb helyzeteket, oldották meg a hirtelen felmerülő problémákat. Sajátos bányászokra jellemző humorral rendelkeztek, amit nagyra tudtam értékelni. A dicső múlt következtében gondoltam úgy, Izsófalva képviselő-testületével összhangban, hogy mindenképp szükséges egy bányászemlékművet létesítenünk. Rendkívül örülök, hogy az ötlet fizikai valót ölthetett – tette hozzá.

Fontos emlékezni

– Az emlékhelyek hazánk történelmében mindig is nagy jelentőséggel bírtak, nincs ez másképp Izsófalva életében sem – kezdte beszédét Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

– Fontos emlékezni azokra a bányászokra, akik korán keltek és elindultak, hogy erejükön felül teljesítve, kemény fizikai munka árán eltartsák családtagjaikat. Fel kell idéznünk azt is, hogy milyen sokrétű feladatot láttak el. Az áldozatos munka mindannyiunk számára példaként szolgál. Ma is csak kitartó munkával lehet eredményeket elérni mind a család, mind a közösség, mind a magyar nemzetünk életében – hangsúlyozta a képviselő.

Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének elnökségi tagja kiemelte, hogy a bányászszakmát és képviselőit szerte a világon mindenhol tisztelték és tisztelik a mai napig.

– Egész életüket végigkísérte a természettel vívott harc, amelyben mindvégig képesek voltak embernek maradni – tette hozzá.

(A borítóképen: Demeter Zoltán és Ötvös Béla lerója tiszteletét a bányászemlékműnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában