Lakossági fórum

2021.11.13. 11:30

Új reptérre van szüksége Miskolcnak

A repülőklub tagjai aggódnak. Semmiféle információ nincs arról, meddig használhatják a miskolci repülőteret.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A város településszerkezeti tervéről és az építési szabályzatáról szóló rendeletek módosításával – október eleji ülésén – kiemelt fejlesztési területté minősítette át a miskolci repülőteret. Az iparfejlesztés szempontjából értékesnek minősített területen gazdasági övezet jön létre, és a város reményei szerint a konkrét befektetők is hamarosan megjelennek.

A repülőtér Miskolc felé eső kis része megmarad repülési övezetnek, itt található jelenleg is a légimentők térségi bázisa.

Repülőtér-sirató

A repülőtér területének besorolásával kapcsolatosan elfogadott változtatások előírják az önkormányzat számára, hogy – partnerségi egyeztetés címén – különböző hatósági vizsgálatokat végeztessen el. Az is a partnerségi egyeztetés része, hogy lakossági fórumon ismertessék az elképzeléseket és meghallgassák a megjelent érintettek véleményét, válaszoljanak kérdéseikre.

Ezt a bizonyos lakossági fórumot csütörtökön tartották meg a városházán.

Sok meglepetés nem érte a megjelenteket, akik főként a repülőklub vezetői és tagjai közül kerültek ki, hiszen a jelenlegi repülőtér ipari parkká alakításának terve hosszú évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az adott terület ugyanis határos a város keleti iparterületével, a Mechatronikai Ipari Parkjával, és – mint az ominózus októberi közgyűlési ülésen kiderült – az ipari parkban lévő cégek opcionális jogot kaptak arra, hogy a repülőtér terhére terjeszkedjenek majdan.

Az is érv volt – és ezt Veres Pál polgármester megerősítette a közgyűlésen –, hogy ez a reptér ma már nem korszerű, nem bővíthető. Azt is elmondta, hogy szüksége van a városnak egy új, korszerűbb repülőtérre, és erre van egy ígérvény a magyar kormánytól.

Az új reptérről a fórumon sem sikerült semmi konkrétumot megtudni, hiszen a témája nem is ez volt. Az viszont elhangzott, hogy még azelőtt kellene az új hely, mielőtt a mostanit bezárják, mert a repülőklub felszerelését, gépeit nem lehet közbenső módon tárolni, hanem egyenesen az új helyre kell áttelepíteni. Az időpontot viszont nem lehet tudni.

(A borítóképen: A repülőtér volt a lakossági fórum témája)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában