beruházás

2021.11.03. 11:30

Tokajban visszaállítanák a belváros XVII–XVIII. századi hangulatát

Még át sem adták a legnagyobb beruházásokat, mint például a felújított hidat, máris újak kezdődnek a városban.

Bacsó István

Fotó: Erdős József

A külföldön is az egyik legismertebb településünknek számító Tokaj mára nemcsak a bor fővárosaként híresült el, de az építkezések városaként is, hiszen az elmúlt években szinte mindig épült, szépült egy-egy városrész. Vagy régi épületek, utak és az elkerülhetetlen híd felújítására került sor, vagy egészen új épületek, közművek megépítésére, mint a jelenleg is épülő Hotel Tokaj szálloda.

Az elmúlt időszak hírei és a közösségimédia-bejegyzések tanúsága szerint a tokaji emberek, de a gyakorta arra közlekedők is, időnként elérik a tűrőképességük határát, hiszen a sok, gyakran egyidejű építkezés bizony akadályokkal is jár. Időnként nem is kicsivel, elég a hónapokon át épülő Erzsébet királyné hídra és a tokaji hídfőnél lévő körforgalomra gondolni, ahol a lezárások és elterelések miatt hatalmas forgalmi dugók alakultak ki folyamatosan. Ennek kezelése nem kis feladatot adott eddig is Posta György polgármesternek, akinek egyszerre feladata a település mind nagyobb arányú fejlesztése az aktuálisan rendelkezésre álló nagyon komoly összegű pályázati forrásokra támaszkodva, és a lakosság megnyugtatása is, hogy a kellemetlenségek átmenetiek, a megvalósuló beruházások viszont maradandó értékek, amelyeknek sok éven, évtizeden át örülhetnek majd a tokajiak és a látogatók.

Miközben a híd és a körforgalom várva várt átadása már belátható időn belül megtörténik, újabb rekonstrukciós munkálatok indulnak, ezúttal a belvárosban.

Négy részre tagozódik

Szeptember végén aláírták a közbeszerzést elnyerő kivitelezővel a belvárosi ingatlanok homlokzatfelújításának, valamint az ortodox templom előtti tér és a kapcsolódó közterek felújításának szerződését. Egy megnyert GINOP-os pályázatnak köszönhetően tizenkilenc belvárosi ingatlan homlokzata újul meg, amivel egységesebbé válik Tokaj történelmi belvárosának képe. A renoválás tartalmazza a homlokzati nyílászárók felújítását, illetve cseréjét, a lábazatok újra építését helyi kőanyagból, a csapadékvíz-elvezető rendszerek cseréjét, a homlokzati vakolatok javítását és a teljes homlokzat felületképzését is.

Négy részre tagozódik a mintegy egymilliárdos beruházás: a Tisza-parti sétány folytatásaként megvalósul a Bodrog-parti sétány kilátókkal, napozókkal, játszóterekkel. Ide helyezik majd vissza az 1802-ben készült, renovált Nepomuki Szent János-szobrot is. A Dózsa György utcában a légkábeleket süllyesztik a föld alá, javítva a városképet. A főtér és a sétálóutca is visszanyeri majd régi arculatát.

„A célunk, hogy ezzel visszaállítsuk a belváros XVII–XVIII. századi hangulatát – Posta György”

„A Turinform irodától a volt tiszti kaszinóig terjednek a homlokzatfelújítási munkálatok. A célunk, hogy ezzel visszaállítsuk a belváros XVII– XVIII. századi hangulatát, amikor még az akkori kereskedők uralták ezt a városrészt. Ezzel párhuzamosan egészen a templom faláig új burkolatot kap a főtér, a parkolók is áthelyezésre kerülnek” – ismertette a polgármester.

Mivel most is egyszerre zajlik a városban több önkormányzati és magánépítkezés, és az eddigieken túl elkezdődik a református templom és a Generális Ház felújítása is, igyekeznek rendkívül körültekintően eljárni és egyeztetni a különböző munkálatokat, hogy a városlakók már eddig is erősen igénybe vett tűrőképességét ne terheljék a szükségesnél jobban, és továbbra is élhető maradjon számukra a környezet, a fejlesztések ideje alatt is.

Posta György szerint komoly logisztikai kihívás előtt állnak, hiszen hat kivitelezővel kell folyamatosan egyeztetni, hogy se egymást, se a városban élőket ne akadályozzák a szükségesnél és indokoltnál jobban. A polgármester reméli, hogy nem válik az egész egy logisztikai rémálommá.

A munkálatok többségét már októberben elkezdték, ehhez a munkaterületeket a kivitelezők már birtokba is vették. Az egyes fázisok hónapokig is eltarthatnak, a cél, hogy a jövő évi turistaszezonra mindennel elkészüljenek.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sokat-javit-a-kozlekedesen-ha-elkeszul-a-tisza-hid-5781374/

(A borítóképen: Marják az aszfaltot: a Dózsa György utcában a légkábeleket süllyesztik majd a föld alá)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában