Limitált üzemanyagár

2021.11.14. 19:00

Több marad a pénztárcában

A többség örül a három hónapra megfékezett üzemanyagáraknak.

Bacsó István

20211103 Tatabánya Illusztráció Hiánycikk a benzinkutakon a diesel motorokhoz szükséges AdBlue adalékanyag Fotó: Novotni Ákos Attila NÁ Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: MW

Fotó: Novotni Ákos

A kormány, reagálva a hetek óta tartó, folyamatos benzinár-emelkedésre, hatóságilag maximálja három hónapra az elszabadult árakat, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. A korlátozás a két leggyakrabban tankolt üzemanyagfajtát, a 95-ös oktánszámú benzint és a gázolajat érinti, amelyek literenkénti ára ebben a védett időszakban nem emelkedhet 480 forint fölé. Minden más üzemanyag továbbra is piaci áron értékesíthető.

A többségnek kedvező

„Minden ilyen lépés a várakozók túlnyomó többségének kedvező, hiszen mentesülnek az extra üzemanyagköltségektől. Természetesen vannak speciális cégek, amelyek magával az üzemanyag-forgalmazással foglalkoznak – például a benzinkutak, kötöttpályás fuvarozók –, számukra ez rövid távon negatív hatású, de a többségnek nyilvánvalóan kedvező. A vállalkozásoknak is” – tudtuk meg Bihall Tamástól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, aki szerint a benzin- és energiaárak nyomják a legjobban az inflációt, hiszen azonnal beépülnek a fogyasztói árakba. Ha kordában van tartva, annak hatása van a többi termék és szolgáltatás árára is. Jelen esetben pozitív hatása – mondta.

A kormány három hónapra hirdette meg a limitált árat, de az elnök szerint, ha szükséges, ezt bizonyára meg is hosszabbíthatják. Bár mindenki, így a kormány is arra számít, hogy addigra maga a világpiac is visszarendeződik, és mérséklődnek az olajárak, nem lesz szükség további beavatkozásra. A Bokik mindenképpen üdvözli ezt az intézkedést. Vannak rendkívüli helyzetek, amikor egy kormányzatnak be kell avatkoznia proaktívan a piac működésébe, fogalmazott a megyei elnök.

Kanyog Miklós fuvarozással foglalkozó miskolci vállalkozó véleménye némileg más: „A költségemelkedéseket én beépítem az áraimba, így nem tartom helyesnek az állami beavatkozást. Az a meglepő, hogy míg korábban az áremelkedéseknél mindig ment a vita a fuvardíjon, most már nem, ma zokszó nélkül elfogadják az ügyfelek, ha emelem az árat” – mondta. Mivel nem okoz gondot a pluszköltségek továbbhárítása a munkájában, ezért számára a limitált benzinár nem jelent közvetlen előnyt. Azt viszont megérti, fogalmazott, hogy a lakosságnak jó, hogy olcsóbban tankolhat.

Így van ezzel Szabó Pál is, aki magánemberként örül, hogy olcsóbban tankolhat. Számításai szerint akár 20-30-40 forinttal is olcsóbban tankolhat ezután literenként attól függően, hogy korábban hol tankolt, ez havi szinten – gépkocsival jár dolgozni – több ezer forint megtakarítást jelent a jelenlegi árakhoz képest, mondta lapunknak.

(A borítóképen: Olcsóbban tankolhatunk hétfőtől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában