Sítanpálya

2021.11.26. 07:00

Tansípálya épül az Avason kezdőknek

Bárki használhatja majd a készülő műanyag pályát.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Tansípálya épül a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium területén. Ha minden jól megy, az idei síszezon beköszöntével már birtokba is vehetik a síelés alapjait elsajátítani kívánók. A pálya nem a gimnáziumé, ők csak a területet adták. Holczinger Ferenctől, az intézmény igazgatójától megtudtuk, tavasszal merült fel az ötlet a Miskolci Síiskola részéről a pálya építésére. A város helyet keresett neki, így került képbe a gimnázium.

– A pálya az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége projektjeként épül. Szélessége, dőlésszöge és hosszúsága kiválóan alkalmas a kezdő síelők számára. Az építése jelenleg 80 százalékos készültségben van, még hiányzik a borítás egy része. Ha ez megérkezik, azonnal indulhat a sportolás. A műanyag tansípályát felvonóval, világítással, öltözővel és kölcsönzővel is ellátták. Télen, a párás időben jól csúszik a pálya, nyáron pedig permetezéssel kell biztosítani, hogy ne száradjon ki – sorolta Holczinger Ferenc.

Rutinos síelő

Elmondta azt is, hogy a tansípálya külön bejárattal rendelkezik majd. A Miskolci Síiskola keretein belül bárki megtanulhatja a síelés alapjait. A jezsuita gimnázium diákjainak nem lesz külön idősávja, ők is ugyanolyan beosztásban használhatják, mint bárki. Itt mindenki begyakorolhatja az alapokat, így ha a családok elindulnak együtt síelni, vagy a diákok sítáborba, akkor a helyszínen már nem a tanpályán kell tölteniük az időt, hanem kihasználhatják a síparadicsom minden lehetőségét.

Megtudtuk, Holczinger Ferenc maga is rutinos síelő, immár 20 éve. Főleg az iskolai sítáborokban hódol szenvedélyének, és mivel képzett síoktató, tanítani is tudja a gyerekeket és fiatalokat.

– Rendkívül népszerűek a jezsuita gimnázium sítáborai, amelyek most bajba kerültek a járvány miatt. Évente kettőt szervezünk. Egyet a kicsiknek, 150 fővel, a nagyobbaknak akár 200 fővel is. Minden alkalommal Szlovákiába megyünk, a nagyokkal a Magas-Tátrába, Lomnicra. Azóta síelek, amióta miskolci vagyok. Kezdőként a gyerekekkel tanultam meg ezt a téli sportot – árulta el az igazgató.

(A borítóképen: Felvonó is lesz a műanyag tansípályánál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában