Óvodaátadás

2021.11.19. 11:30

Szükség van az új óvodákra Miskolcon (videóval)

Két, a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában működő óvodát adtak át szerdán Miskolcon.

Nagy-Hankó Krisztina

„A gyermek Isten ajándéka” – mondta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodájának ünnepélyes átadóján szerdán. A püspök az áhítat során áldást adott és bölcsességet kívánt az óvodás gyermekeknek és a pedagógusoknak. Egy régi álom teljesült azzal, hogy az iskola épületén belül kialakították a korszerű óvodát – mondta Gulyás Ágnes intézményvezető. Az oktatási intézmény új kétcsoportos óvodája az Országos Óvoda Programnak köszönhetően valósulhatott meg. Céljuk a szakmaiság biztosítása és a keresztény értékek átadása mellett az, hogy a gyermekek szeretetben növekedjenek a megújult környezetben – ismertette az intézményvezető.

Közös felelősségünk

Négy gyermeket nevelt föl, így szülőként is mondhatja, hogy mennyire jó látni az óvodások mellett álló édesanyákat és édesapákat – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A gyermekekkel eltöltött idő ajándék, de ugyanakkor felelősség is. Fontos ugyanis, hogy milyen mintát lát, milyen útravalót kap a gyermek a szüleitől és a pedagógusaitól. Az egyházi nevelés ennek jó alapja lehet – tette hozzá az államtitkár. A most átadott óvodai beruházás 345 millió forintot tett ki. Az egyházkerületben továbbiak is elkészültek már, vagy folyamatban vannak. Hét településen nyolc helyszínen bővítik a férőhelyeket megyénkben.

Azért fontos, hogy a kormány támogatja egyházi nevelési intézmények létrejöttét is, hogy a szülők utat választhassanak gyermekük számára – mondta Alakszai Zoltán kormánymegbízott. Az ország fejlesztései azt a célt szolgálják, hogy ezzel a szabadsággal mindenki élhessen. Ebben az elmúlt évtizedben komoly eredményeket értek el a megyében is.

A kormány igyekezett mindent megadni a családoknak, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A családtámogatások mellett azonban fontos a gyermekek értékrendjének megalapozása, továbbá hogy a legjobb színvonalú oktatási, nevelési intézményekbe járjanak. Ennek a szellemében támogatják a református óvodákat, valamint a templomfelújításokat is – tette hozzá a képviselő.

Olyan beruházást zártak most le, amely egy rendkívüli időszakban jött létre – mondta Rácsok András. A püspöki titkár utalt arra, hogy a koronavírus-járvány idején zajlott a kivitelezés. Nehéz volt mindenki számára, de valamennyien helytálltak, és az álom így valóra vált.

Egy másik új református óvoda is megnyitotta kapuit, amelynek ünnepélyes átadója szintén szerdán volt. A Miskolci Édenkert Református Óvoda Kis-Hunyad utcai műemléki épülete korábban az evangélikus egyházé volt, most azonban új funkcióval hasznosult. Egyelőre egy vegyes csoportban 21 gyermekkel kezdték meg a működésüket, de jövő szeptembertől még egy óvodás csoportot szeretnének indítani a megújult épületben – mondta Kerekesné Tóth Éva intézményvezető.

Az épület megvásárlása és korszerűsítése szintén kormányzati támogatásból, 610 millió forint ráfordítással jött létre. Jó látni, hogy egyre nő a gyermekvállalási kedv, különösen azért, mert Miskolcon az elmúlt 30 évben nem igazán voltak jók ezek a mutatók – emelte ki Kiss János miniszterelnöki biztos. Hozzátette: a demográfiai fordulat részben a kormányzati támogatásoknak is köszönhető, a siker azonban több összetevőből áll, amihez kell a jó intézményi ellátórendszer is.

(A borítóképen: Az Édenkert óvodában a gyerekek máris birtokukba vették a játékokat)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában