világnap

2021.11.14. 16:00

Szövődményei is lehetnek a diabétesznek

Több ezer ember lábát lehetne megmenteni az amputációtól odafigyeléssel és terápiával.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Közeleg a diabétesz november 14-ei világnapja, melynek kapcsán a figyelem még inkább korunk népbetegsége felé irányul. Becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a cukorbetegek száma a világon. Magyarországon másfél millióan szenvednek az inzulin hiányától, közülük nyolcszázezren kényszerülnek arra, hogy szigorú szabályok szerint alakítsák az életmódjukat.

Két lábbal a földön

A leggyakoribb anyagcsere-betegségként számontartott diabétesz kiváltó oka a csökkent vagy teljes mértékben hiányzó inzulinhatás. Az 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, míg a 2-es típusú cukorbetegség áll fenn, ha a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy az erre szakosodott sejtek képesek legyenek a vérből felvenni a szőlőcukrot. A cukorbetegséget gyógyítani nem lehet, de helyes táplálkozással, diétával, az inzulinszint beállításával és odafigyeléssel kordában lehet tartani. A szakemberek ugyanakkor az utóbbit, az egyéni felelősséget nem győzik elégszer hangsúlyozni. A betegség súlyos szövődményei ismertek. Évente a becslések szerint 3-4 ezer lábamputáció elkerülhető lenne, ha az érintettek időben felismernék a diabétesz veszélyeit. A helyzet súlyát jól példázza, hogy az összes kényszerű végtagműtét 70 százalékáért a cukor a felelős. A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye az úgynevezett lábszárfekély kialakulása. Ha erre utaló jelet látunk, azonnal cselekedjünk – mondta Zentai Ágnes, a Harmónia Centrum vezetője.

Az egyik legveszélyesebb szövődmény a lábszárfekély | Fotó: ÉM

Különösen akkor gyógyul nehezen a fekélyes láb, ha az illető cukorbetegségben szenved. A sebeknek gyenge a gyógyulási hajlamuk, és emiatt sokszor eredménytelen a legtöbb beavatkozás – jegyezte meg a szakember. A sebek megfelelő tisztítása mellett úgynevezett lökéshullám-kezeléssel is felgyorsíthatjuk a sebgyógyulás folyamatát. A terápia lényege, hogy a hanghullámok pozitív és negatív nyomású lökéshullámokat hoznak létre a lábon, és a kezelt terület sejtjeiben elnyelődnek. Ezzel pedig öngyógyulást fokozó, gyulladást csökkentő folyamatokat indítanak be. A fertőzéstől megtisztított seb sejtjei sokkal több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, ezért gyorsabban gyógyulnak – jegyezte meg a szakember, aki szerint a legjobb érzés az, amikor a páciens arról számol be, hogy el tudta kerülni a műlábat, vagy azt, hogy tolószékbe kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában