Könyvbemutató

2021.11.15. 12:00

Spanyol regény Puskásról, magyarul

Puskás Ferenc, a világhírű labdarúgó életén keresztül korának legfontosabb történéseit is megismerhetjük.

Kiss Dániel

The Real Madrid team is pictured before a match in 1962, in Madrid. The standing players are (L to R): Vicente Train, Marcos Alonso Imaz called "Marquitos", José Emilio Santamaria, Pedro Casado Bucho, José Maria Vidal, Enrique Pérez Díaz called "Pachin" and squatting (L to R): Darcy Silveira dos Santos called "Canario", Luis Del Sol, Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskas and Francisco Gento. (Photo by AFP)

Fotó: AFP

Három évvel ezelőtt jelent meg először Daniel Entrialgo „Puskás: Második élet” című könyve az Aranycsapat, a Honvéd, majd a Real Madrid világhírű labdarúgójáról, melyet csütörtökön magyar nyelven is bemutattak a Cervantes Intézetben.

Galambos Ádám, a magyar fordítást megjelentető kiadó tulajdonosa a budapesti bemutatón megjegyezte, hogy a Spanyolországban már nagy sikert aratott regény hazai megjelenéséhez kiváló alkalmat ad Puskás Ferenc halálának (2006. november 17.) közelgő 15. évfordulója. A könyv szerinte a fiataloknak is páratlan élményt nyújthat, ugyanis egy közkedvelt ember életén keresztül mutatja be korának legfontosabb történéseit.

A szerző, Daniel Entrialgo az eseményen kifejtette: Puskás nagyon eseménydús élete adott okot arra, hogy a regény műfaján keresztül örökítse meg életútját. A cselekmény a könyvében egyébként három szálon fut – egyrészt Puskás fordulatokban gazdag magánéletét, másrészt a sport, a futball fejlődését, valamint ezen keresztül az európai történelem döntő pillanatait is bemutatja. Puskás sorsa a szerző szerint azért is érdekes volt, mert a vasfüggöny mindkét oldalán élt.

„Puskás sorsa azért is érdekes volt, mert a vasfüggöny mindkét oldalán élt” – Daniel Entrialgo

Bár regényes formában írta a párbeszédeket, nem fikcióról van szó: a történések 90-95 százalékban valós eseményeken alapulnak – húzta alá a szerző. Az olvasó ezáltal betekintést nyerhet a második világháború borzalmaiba, a kommunista diktatúrába és az 1956-os forradalom keltette reményekbe és csalódásokba, de a spanyolországi fejezetekben a Franco-korszak mindennapjaiba is.

Puskás máig legenda

A Puskás Ferencről szóló történetek száma véges, de Entrialgo könyvében azok is mind benne vannak, amelyek nem annyira közismertek, és csak apró betűs megjegyzésekben lelhetők fel – erről Szente Vajk, a 2020- ban bemutatott Puskás-musical társszerzője beszélt. A mű értékének tartja azt is, hogy miközben a musical csak 1960-ig idézi fel Puskás életét, a kötet az utána következő időszakra is kitér.

Farkas Norbert televíziós kommentátor, a spanyol labdarúgás szakértője pedig arra emlékeztetett, hogy Puskást máig legendának tartják Spanyolországban. Egykori csapattársa, Alfredo di Stéfano egy interjúban úgy fogalmazott neki, hogy Puskás „a legnagyobb ember volt, aki valaha futballcipőt viselt”. Emléke máig velünk él, erre példaként azt említette, hogy a remek ballábas labdarúgókat máig „puskitának” becézik Spanyolországban.

(A borítóképen: A Real Madrid csapata 1962-ben. Az alsó sorban balról a negyedik Puskás Ferenc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában