TeSzedd!

2021.11.02. 17:30

Kilencven zsák szemét gyűlt össze néhány óra alatt

Közösségi összefogás történt a tiszta falu érdekében.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Több szempontból is eredményes volt Hétben az a szemétszedési akció, amelyet nem sokkal mindenszentek előtt tartottak meg. A felhívással sikerült megmozgatni a lakosságot, összesen 25-en vettek részt az akcióban. Elsősorban a temető környékére koncentráltak, amit teljes egészében sikerült megtisztítani a nem oda való hulladéktól.

Tiszta, rendezett

– Nagyon jól sikerült a kezdeményezés, amelyet számos oldalról nézve is rendkívül hasznosnak ítélek meg – fogalmazott az esemény után Keszler János, Hét polgármestere. – Korábban komoly gondot jelentett a temetőnél és patakmedernél az eldobált szemét, ami a környezetszennyezés mellett a településképet is erősen rontotta. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy megtisztítjuk a környéket, hiszen ebben az időszakban nagyon sokan látogatják a temetőket, a rendezett, tiszta környezet pedig számunkra is fontos volt. A közművelődési felelősünk magára vállalta a szervezést és a lebonyolítást, amiért neki is nagy köszönettel tartozunk. Sikerült megmozgatni az embereket, és egy jó hangulatú nap végére a szemét is eltűnt az említett területről.

Szemléletformálás

A tiszta héti közterület mellett a szemléletformálás szempontjából is jó üzenete volt az akciónak. Keszler János azt is elmondta: ha az emberek azt látják, hogy minden rendezett, akkor ők sem dobálják el mindenfelé a hulladékot. Emellett most már a faluban lehetőség nyílik a szelektív gyűjtésre, a polgármester abban bízik, hogy efelé sikerül terelgetni a lakosságot.

– Sajnos a felelőtlen hulladékkezelés országos jelenség, de nem szabad letagadni, hogy nálunk is jelen van – folytatta Hét polgármestere. – Ezzel a témával folyamatosan foglalkozni kell, és idővel megváltozik az emberek szemlélete. Akik részt vettek a mostani szemétszedésen, egész biztos, hogy a jövőben másképp állnak majd a kérdéshez. Büszkék lehetnek a tiszta falura és arra is, hogy ők is részt vettek a felhíváson.

Kis vendéglátás

Az összegyűjtött hulladékot a TeSzedd! mozgalom keretén belül fogják elszállítani Hétből. Ezzel nem volt feladata az önkormányzatnak, csupán a társadalmi napot, a szedést kellett megszerveznie. Nagyjából 90 zsák hulladék gyűlt össze néhány óra leforgása alatt. A résztvevők pedig a közösségi program mellett egy kis vendéglátásban is részesültek.

– Természetesen ez is jólesett az embereknek. Nekünk is fontos volt, hogy segítsenek a munka elvégzésében, ennyivel igyekeztünk honorálni a lelkes hozzáállásukat. Bízom benne, hogy időről időre meg tudjuk ismételni ezt a programot, de talán néhány év múlva kevésbé lesz rá szükség, mint most – fejezte be gondolatait Keszler János polgármester.

(A borítóképen: Kilencven zsák hulladékot gyűjtöttek össze Hétben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában