Bemutató

2021.11.14. 07:00

Itt a jövő, robotpincérek a miskolci étteremben

Ketty és Bella kiviszik az ételt, süteményt kínálnak, éjszaka töltődnek. Miskolcon debütáltak.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Két éttermi robotot mutattak be a napokban Miskolcon egy vendéglátóhelyen. Az importált robotokat egy elektronikus rendszereket gyártó és fejlesztő, miskolci cég ismertette meg az érdeklődőkkel. A gépek forradalmasíthatják a felszolgálást, és a gyerekek nagy örömüket lelik majd a zenélő, beszélő és macskafejes, „pofákat vágó” robotpincérben.

– A pandémia miatti zárások idején sok étterem kényszerpihenőt tartott. Amikor újranyitottak, nehézségbe ütközött személyzetet, felszolgálókat találni – szólt az előzményekről a robotokat forgalmazó cég műszaki igazgatója, Juhász Attila. – Az interneten fedeztük fel a felszolgálást segítő robotokat, és két olyat vásároltunk, amit a leghasznosabbnak találtunk. Bella a macska alakú, egyszerre négy, étellel és itallal teli tálcát tud vinni. Előre beprogramozott útvonalon halad a pincér kísérőjeként, de akár önállóan is. A robot megáll az adott asztaloknál, és azt is tudja jelezni, ha a vendég nem a saját tálcáját veszi el. Az étkezés befejeztével visszaviszi a konyhába a mosogatásra váró tányért, evőeszközt – sorolta.

Egész nap

Hozzátette: Bella zenélni is tud, és beszél. Egyelőre angolul, de már folyik a magyarosítása. „Itt vagyok. Jó étvágyat! Ne azt a tálcát vegye el!” Csak néhány mondat a készletéből.

A Ketty nevű, kisebb robot főleg állófogadásokon lehet hasznos. Italokkal, kisebb süteményekkel járhatja be az állófogadás területét, szintén beprogramozott útvonalon. Időnként megáll, a vendégek választanak, aztán Ketty indul tovább. Soha nem ütközik neki senkinek, hiszen kamerás és lézeres pozícióérzékelővel rendelkezik, de csak akadálymentesített terepen tud haladni. Található rajta egy színes LCD-kijelző is, melyen reklámszövegek, videófilmek futhatnak, magyarázta Juhász Attila.

Elmondta, a robotpincérek akkumulátoros rendszerűek, egy feltöltéssel egész nap képesek dolgozni. Hazánkban még sehol nem szolgálnak ilyen gépek, Ausztriában és Szlovéniában azonban már igen, és ott eddig semmiféle panasz nem volt rájuk. A bemutatók sora folytatódik, Miskolcon és más településeken is. Szóba került egyébként a robotok bérlése és lízingelése is, tette hozzá a műszaki igazgató.

(A borítóképen: Komoly segítséget jelentenek a felszolgálásban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában