Áremelkedés

2021.11.23. 16:00

Papírhiány érkezik karácsonyra

A cellulóz egyre drágább, többe kerülhet az ünnepi csomagolópapír.

Hegyi Erika

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A papír alapanyagául szolgáló cellulóz ára annyira megugrott és annyira csekély a kínálat belőle, hogy a különféle papírtermékeket gyártó cégek alig tudnak megfelelő mennyiséghez jutni. Ráadásul a globális zöldülés jegyében egyre több területen van szükség papírra műanyag helyett. Mindennek az lehet a következménye, hogy karácsony közeledtével rendkívül megdrágulhatnak a csomagolópapírok és az ajándéknak szánt könyvek. De gondba kerülhetnek a gyárak is, amelyek kartonpapír híján nem tudják mibe becsomagolni termékeiket.

Már érződik a drágulás a Papírusz Kft. miskolci papír- és írószerboltjában. Az utóbbi két hétben annyira megemelkedett a fénymásoló papír ára, hogy 400-500 forinttal kellett emelni csomagját, mondta az Északnak Csehné Adamovits Anita, az üzlet vezetője.

– Rendkívüli ez az óriási áremelés. Egyelőre csak a fénymásoló papírt érinti, de az üzletünk 90 százaléka papírtermék, és félő, hogy előbb-utóbb mindennek jelentős mértékben emelkedik az ára, borítéknak, mappának, naptárnak, rajzlapoknak, füzetnek, mindennek. Azt azonban nem tapasztaltuk, hogy hiány lenne valamelyik papírtermékből, fénymásolópapírt is tudunk raklapszámra rendelni, csak irdatlan áron. Közületeink is vannak, melyek nagy tételben vásárolják a fénymásolópapírt, és teljesen elhűltek, amikor megtudták, hogy sokkal többet kell érte fizetniük – fogalmazott az üzletvezető.

Jelezte: a karácsonyi csomagolópapírok ára még a régi, valószínűleg azért, mert abból még volt raktáron, így nem emeltek rajta a nagykereskedők.

Még nem érezni

Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa viszont még nem tapasztalt semmit a papírhiányból. Lapunknak elmondta, a karácsonyi könyvvásárra megrendelt kötetek időben érkeznek, és az előre beharangozott áron. Ez fontos, hiszen tavaly a könyv a negyedik legkeresettebb termék volt az ünnepi vásár idején.

– Remélem, ez most is így lesz. A könyvpiac sajátossága, hogy az év végére szánt könyveket már régen nyomdába adták a kiadók, így azok már kikerültek onnan és nagy részük mára a boltok polcain van. A nagyobb kiadók éves tervvel dolgoznak, a nyomdák pedig előre lekötötték a szükséges papírmennyiséget. Véleményem szerint a papírdrágulás következménye a könyvpiacon a jövő év második felében fog jelentkezni – jelezte Kondás Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában