Templomszentelés

2021.11.23. 13:00

Otthon a gyülekezetnek

Hernádkakon 1802-ben lett önálló református gyülekezet, 1822-ben még csak egy harangláb állt a településen.

Nagy-Hankó Krisztina

Mike Martin, a gyülekezet lelkipásztora

Fotó: Bujdos Tibor

Hálaadó istentiszteletet tartottak Hernádkakon, a református templomban szombaton. A külső-belső felújítás nemrégiben fejeződött be, a teljes kivitelezés másfél évig tartott. A templom 1938-ban épült, az akkori nehéz társadalmi és gazdasági helyzetet figyelembe véve szükség volt a helyi református gyülekezet tagjainak összefogására.

A templom mint hajlék

Ez az összetartozás ma is érezhető a gyülekezetben – mondta Mike Martin lelkipásztor. Prédikációjában áldást kért a megújult templomra és a hívekre. Az esperes maga is jelentős részt vállalt abban, hogy a megújulás létrejöhetett. Visszafogott, emberközeli belsőt szeretett volna, ebben volt segítségére Bunyik Emese belsőépítész. Figyelembe vették a régi értékeket, a helyi szokásokat és igényeket, valamint az átalakítás célját. A templom külsejének megújításán Rudolf Mihály építészmérnök dolgozott.

Az ünnepi istentiszteleten részt vettek az egyházak elöljárói, szomszéd felekezetek vezetői. A térség országgyűlési képviselője, dr. Koncz Zsófia nem tudott jelen lenni az eseményen, levélben köszöntötte a jelenlévőket. – Minden hajléknak, ahová belépünk, van egy atmoszférája, egy aurája, aminek a hatása alá kerülünk – mondta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Hozzátette: most is átjárta ez az érzés, ahogy ebbe a templomba belépett. Ez az „otthon” békességet és nyugalmat sugároz. A püspök azt kívánta, ezt érezze mindenki, aki ide belép.

Ezúttal nem képviselői minőségében, hanem édesanyaként és reformátusként mondott köszönetet Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, azért, hogy a gyülekezet befogadta a fiát lelkipásztorának. A presbitériumnak pedig azért hálás, hogy támogatták Mike Martin felújítási elképzeléseit. Örül annak, hogy segíthette a munkát és a gyülekezetet Hernádkakon – tette hozzá a képviselő.

– A szeretet átjárja a szívünket és lelkünket, ha belépünk ebbe a templomba, csodálatos érzés – hangsúlyozta Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke a megújult építmény falai között. A gyülekezetnek, a közösségnek hasonló csodás élményeket kívánt.

– A beruházásra szánt összeg négyféle támogatásból tevődik össze – mondta Tirk Tamás, aki összes minőségében, egyházmegyei főgondnokként, a helyi egyházközség gondnokaként, illetve a település polgármestereként vett részt a szertartáson. Vidékfejlesztési projektből 43 millió forintot, a Pénzügyminisztériumtól 60 millió forintot, további 25 millió forintot kormányzati támogatásból kaptak az építkezésre. Ehhez még a templomfelújítási programból is sikerült szert tenni 10 millió forintra. Az összegben a külső-belső korszerűsítés és a kert rendezése is benne van. A berendezés részét képező új ülőpadokat helyi vállalkozók adományából, munkájával tudták elkészíteni – tette hozzá Tirk Tamás.

(A borítóképen: Minden felszólaló a templom nyugalmat sugárzó hatásáról beszélt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában