turizmus

2021.11.11. 19:00

Ott van Tapolca a top 10-ben

A felmérések szerint rekordokat döntöget a turizmus idén ősszel.

Bacsó István

20211031 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Számos kép örökíti meg az őszt ezekben a napokban Miskolctapolcán. Mi is készítettünk ilyet: a tavon úszó mandarinréce az egyik helyi látványosság.

Fotó: Bujdos Tibor

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma ez év szeptemberében – 2020 azonos hónapjához viszonyítva – 19 százalékkal nőtt, és ezzel 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti év, tehát 2019 szeptemberi értékeit is. Pénzügyi szempontból ebben az időszakban az összes bruttó árbevétel folyó áron 92 százalékkal, 37,5 milliárd forintra nőtt, tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jó évet zárhatnak

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák csaknem negyedét regisztrálták. A felfutó belföldi turizmus mellett újraindult a külföldi vendégek hulláma is, a KSH szerint a vészhelyzet alatti időszakhoz képest hét és félszeresére nőtt a számuk, az általuk lefoglalt vendégéjszakáké csaknem öt és félszeresére emelkedett. A dobogó második fokán Budapest áll hagyományosan mint kiemelt desztináció. De hírek szerint a mi térségünk is, különösen Miskolctapolca is benne volt a top tízben, különösen az október végi hosszú hétvégén.

„A hosszú hétvégéknek általában mindenki nyertese, nem csak Miskolctapolca, szünidőben a családok is útra kelnek, most is teltház-közeli helyzet volt. Nálunk az Aurora Hotelben valamivel több vendég volt, mint tavaly, jobbak a számaink. Szerencsére már az előző év is erős volt a korlátozások feloldása után. Dinamikus az árazásunk, követi a forgalmat, a nagyobb kereslet nagyobb árakkal is jár, ezért az idei átlagáraink jóval magasabbak voltak” – tudtuk meg Ivacs Lajos szállodaigazgatótól, aki megemlítette azt is, hogy ugyanakkor korábban a járvány miatt nagyon sok veszteségük is keletkezett. „Nem volt március 15., nem volt húsvét, nem volt karácsony, se szilveszter, sokan a SZÉP-kártyára kapott pénzüket sem tudták elkölteni. Most sok kártyás vendég is van – 40-60 százalék –, akik igyekszenek kihasználni a lehetőséget a negyedik hullám csúcsra futása előtt. Nem tudhatjuk, mi jön még. Ők most kevésbé voltak árérzékenyek.”

A Lignum Hotel és a hozzá tartozó bisztró Miskolctapolca egyik legújabb szálláshelye, de máris sokan ismerik. „Jó kihasználtsággal üzemeltünk az ünnepek alatt, a tavalyi első egész üzleti évünkhöz viszonyítva is. A felfutó turizmus nálunk is megmutatkozott a foglalásokban, de a mi szállodánk profilja az üzleti vendégek fogadása is, ezért hét közben és a munkaszüneti napokon kívül is jelentős a forgalmunk. A hotel után indított bisztrónak köszönhetően pedig ma már nemcsak szállóvendégeink vannak, hanem olyanok is, akik csak egy kávéra, üdítőre térnek be hozzánk” – mondta Szélyes Réka ügyvezető.

Az év végét még nem látják, a kormányzati intézkedésektől is függ, milyen lesz az utolsó hetek forgalma. Jönnek a foglalások, ahogy azt más szállodások is elmondták, de vannak még helyek bőven karácsonyra és szilveszterre. Ha a trend marad, jól fog zárni az év a szállodásoknak.

(A borítóképen: Pihenők Miskolctapolcán, a Csónakázó-tónál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában