Miskolc

2021.11.13. 08:41

Növelné a gázolaj árát a jobbikos Szilágyi Szabolcs

Egy posztban arról írt Szilágyi Szabolcs, hogy a kormány 480 forinton befagyasztott ára helyett ő és pártja – a gázolaj esetében – 12 forinttal drágábbat javasol.

20210920 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolc tömegközlekedéséről szóló sajtótájékoztató. képen: Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselők

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Mint ismert, az üzemanyagok ára a világ nagy részén drasztikusan megugrott. A magyar kormány a folyamatnak megálljt parancsolt az árak befagyasztásával: november 15-étől maximálta az árakat. Így 480 forintba fog kerülni a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára február 15-éig. Szilágyi Szabolcs, a Miskolcot vezető Velünk a Város jobbikos politikusa a kormányzati bejelentést követően, csütörtökön délután Facebook-oldalán azt írta: „örömünk nem teljes, hiszen a Jobbik a benzin árát 473, a gázolajét pedig 492 forintos áron fagyasztatná be.”

Ezzel a poszttal úgy tűnik, hogy a néppártként tetszelgő – egykori radikális – párt nem igazán a nép pártján áll: ugyanis a kormány 480 forintos árát most túllicitálta, ők a gázolajnál 492 forintos literenkénti árat akarnak. Pedig Magyarország lakossága semmilyen szempontból nem osztályozható aszerint, hogy benzint vagy gázolajat tankol...

Aggódnak

A baloldali sajtó egy része szinte azonnal 39 milliárdos mínuszt lebegtetett be, ami „valahonnan hiányozni fog”. Tényként azért leírták azt is, hogy ha a jelenlegi átlagárból indulunk ki, akkor a benzin esetében 11,7, a gázolajnál 27,7 milliárd forintot spórolhatnak majd összességében az autósok és a vállalkozások a kutaknál.

Növelné a terheket

„Az biztos, hogy ezért a javaslatért közgazdasági Nobel-díjra nem lesz az illető felterjesztve!” Így reagált az Északnak Boros Imre közgazdász arra a posztra, amelyben a jobbikos Szilágyi Szabolcs pártja álláspontját osztotta meg, drágább gázolajárat említve a kormányzati, befagyasztott átlagár helyett. – Ez a jobbikos javaslat a magyar vállalkozások terheit növelné, ezért azt üzenem az illetőnek, hogy „suszter maradjon a kaptafánál!”.

Globalista nóta

– Énnálam rég nincs jobboldal meg baloldal – válaszolt arra a kérdésre Boros Imre, hogy hogyan ítéli meg a baloldal energiapolitikáját. „Manapság a világ legtöbb országában – Európában kiváltképp – van az az oldal, amelyik az országáért dolgozik, és van, amelyik külső, globalista erők hatalmáért. Az igaz, hogy a baloldal szinte száz százalékig globalista. Ez a brigád, Márki-Zayjal az élén, globalista, és azt a nótát fújja. Elmennek Brüsszelbe, és aztán azt mondják, hogy a rezsicsökkentés egy baromság, és ki fizeti meg” – összegezte a közgazdász.

Van még tartalék

A magyar kormány energiapolitikájáról szólva elmondta, hogy vannak még tartalékok a rendszerben. – Ennek az a háttere, hogy hazánknak Oroszország a mostani ár harmadáért vagy negyedéért szállít évente 4 milliárd köbméter földgázt, emellett pedig másfél milliárd köbmétert megtermelünk itthon. Tehát meg tudjuk azt tenni, hogy nem terheljük rá a többletköltséget a háztartásokra – húzta alá Boros Imre. – Úgy indultunk – még jóval a fűtési szezon és az árak emelkedése előtt –, hogy a magyar gáztározókba több mint 5 milliárd köbméter gáz volt eleve belepumpálva. Vagyis nagyon sok puffere van a magyar gazdaságvezetésnek. Azt is eldöntheti, hogy a gazdaság egészére mennyi költséget „enged rá”, mert van tartalékunk: olcsón beszerzett, illetve korábban olcsón betárolt gázból – nyilatkozta Boros Imre közgazdász.

Márki-Zay nemet mond a rezsicsökkentésre

Nem ez az első eset, hogy a lakosság számára kedvező intézkedéseket kritizál a baloldal. Márki-Zay Péter közösségi oldalán jelentette be legutóbb, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amelyet Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani. A baloldal miniszterelnök-jelöltje még nyáron – a rezsi kapcsán – a Pesti Tv-nek adott interjúban Németországgal példálózott, miközben már manapság a német katasztrófavédelem oktatóvideóban mutatja meg a lakosságnak, hogyan kell mécsesekből házi fűtést barkácsolni, ha nem lesz áram és fűtés. Márki-Zay nyilatkozott már úgy is korábban: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában