Ingatlanvásárlás

2021.11.02. 11:30

Megosztó a Tokaj Vendéglátóház ügye

A vásárlás négy év alatt 290 millióba kerül, de további mintegy 800 millió forint kellene a volt Tokaj vendéglátóház felújításához.

Szaniszló Bálint

20211025 Tokaj fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A miskolci önkormányzat megveszi 290 millió forintért a Tokaj vendéglátóházat Barna György lányától. Mire akarják használni?

Fotó: Kozma István

Nem aratott osztatlan sikert a miskolci közgyűlés ülésén az önkormányzati vezetés ötlete, hogy vásárolják meg a Tokaj vendéglátóházként ismert, Győri kapu 57. szám alatt található ingatlant. A szavazáskor az előterjesztés megkapta az elfogadáshoz szükséges többséget, de az ellenzék, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Mint korábban is foglalkoztunk vele, az önkormányzat 290 millió forintért vásárolja meg az ingatlant, amelyben jelenleg is megtalálható az értékes népviseleti gyűjtemény, amelyet a néhai Barna György miskolci üzletember ajándékozott Miskolcnak. A város vezetése úgy gondolja, ezzel a gyűjtemény végleges elhelyezése és a köz számára elérhetővé tétele hosszú távon megoldódik. A gyűjtemény őrzése, állagmegóvása ürügyén jelenleg is komoly szolgáltatási díjat kell fizetnie az önkormányzatnak. A vételárat egyébként négy év alatt kell megfizetni, de már ebben az évben megkapja a tulajdonjogot a város. Mivel egy éven túlnyúló anyagi kötelezettségvállalásról van szó, ehhez a magyar kormány engedélye is szükséges.

Meg kell oldani a problémát

Abban mindenki egyetértett, hogy a 280 darabos, egyedülálló Kárpát-medence népviseletei gyűjteményt meg kell menteni és látogathatóvá kell tenni. Azonban Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője és Hollósy András, a képviselőcsoport tagja is jelezte, még az előző önkormányzati vezetés idején éppen a népviseleti gyűjtemény méltó elhelyezése miatt indult el egymilliárd forintos uniós projekt a Herman Ottó Múzeum bővítése érdekében. Az eredeti koncepció szerint a jelenleg épülő új múzeumi szárnyban lelt volna végleges otthonra a kollekció.

A DK-s Borkuti László azzal érvelt, hogy sok-sok éve húzódó ügy végére szeretnének pontot tenni. A gyűjteménynek az a legjobb, ha ott marad, ahol van. A múzeum központi épülete mögött lévő új szárny csak korlátozottan tudta volna bemutatni a darabokat.

Veres Pál polgármester is azt emelte ki: határidők sürgetnek, meg kell oldani a gyűjtemény gondját. Ráadásul restaurálni is kell a kiállítási darabokat. Megerősítette, hogy a múzeum új szárnya nem alkalmas a kiállításra.

Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elriasztó dolgokról számolt be a jelenleg a Győri kapu 57. szám alatt található ingatlanban tárolt gyűjtemény állapotáról. A ruhák 2019. októberben történt vizsgálata megállapította, hogy a gyűjtemény nagyon sok darabja fertőzött, felszínük penészes. Nem volt mód a sokszor ötrétegű öltözékek alsóbb rétegeinek állapotát megvizsgálni. A helyiségben azonban egérürüléket és molytetemeket is találtak, ami további aggályra ad okot. Jelezte, az állagmegóvást nem lehet megoldani, csak szakértő muzeológusok bevonásával. A gyűjtemény bábukon van elhelyezve. A vitrineket nem lehet elbontani és máshol felépíteni.

Az ingatlan megszerzésével kapcsolatos anomáliákra hívta fel a figyelmet a DK-s dr. Mokrai Mihály, az önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka: a város csak akkor tudja megvenni az ingatlant, ha a kormány hozzájárul. Elmondása szerint az ingatlan felújítása mintegy 800 millió forintba kerül, ami a város jelenlegi helyzetében vállalhatatlan. Az ingatlan megvásárlását a város jelenlegi helyzete nem igazán teszi lehetővé. Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője a következő kérdéseket fogalmazta meg: Hol az ingatlanügyletre a pénz? Hol a felújításra a pénz? Az előterjesztés nem tartalmazza, miből fizeti ki ezeket. Mint mondta, komoly gondok vannak az MVK-nál, miért nem oda költi a pénzét az önkormányzat.

Veres Pál polgármester szerint az épület jó állapotban van, kisebb befektetésre van első körben csak szükség. A most megnyíló uniós forrásokból szeretnének a további felújításra költeni.

(A borítóképen: Van esély, hogy lekerüljön a lakat a volt Tokaj vendéglátóház ajtajáról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában