Az állatorvos válaszol

2021.11.09. 12:00

Ne hizlaljuk kisállatainkat!

A későn felismert cukorbetegség kedvenceinknél is súlyos következményekkel járhat.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A diabétesz világnapját 1991 óta november 14-én ünnepeljük a WHO javaslatára. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó diéta nemcsak az embereket, hanem nagyobb számban a kutyákat és kismértékben a cicákat is érintheti, különösen idősebb korban. Olvasóink azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, hogy állatoknál hogyan vehető észre a betegség.

Szukáknál gyakoribb

– A cukorbetegség legjellemzőbb tünete, hogy az állat többet iszik a szokásosnál, és ennek következtében gyakrabban üríti a vizeletét is, illetve fáradékonyabb. Emellett farkaséhségről is be szoktak számolni a gazdik a betegség elején, amihez elhízás kapcsolódhat, és van, hogy éppen a túlsúlyosság idézi elő az inzulinrezisztenciát – mondta dr. Pál Petra kórházi állatorvos. – Ha hirtelen változást észlelünk az említett területeken kedvencünk viselkedésében, akkor érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni, különösen öt év feletti kutyusoknál. A nőstényeknél és bizonyos fajtáknál – wes­tie, golden retriever, labrador, tacskó – gyakrabban jelenik meg a probléma. A hajlam öröklődhet, maga a betegség nem. Kölyökkutyáknál is előfordulhat nagyon ritkán cukorbetegség, de azt nem az anyjuktól kapják meg.

Életmódváltás szükséges

Kezelt cukorbetegséggel állatorvos felügyelete mellett teljes életet tudnak élni a kis­állatok.

– Az általános vérvizsgálat és az idős kedvencek geriátriai vizsgálata is kimutatja a betegséget, hiszen ez utóbbi a fruktózaminszint mérését is magában foglalja. A kezelés élethosszig tart, és meggyógyulni nem lehet belőle, csak szinten tartani. Az ápolás része az injekcióval történő rendszeres inzulinadagolás és diéta is. Ez utóbbi naponta négyszeri etetést jelent rendszeres mozgással. Megfelelő kezelés mellett, amely pusztán házilag nem oldható meg, a kezdeti tünetek jelentősen enyhülnek, vagy meg is szűnnek. A háziállat általános állapotát pedig innentől kezdve időről időre ellenőrizni kell, rendszeres állatorvosi látogatások során. A fel nem ismert cukorbetegséget csak infúzióval lehetséges stabilizálni, sőt néha kórházi ápolásra is szükség lehet. Az előrehaladott cukorbetegség aceton szagú lehelettel, sebgyógyulási nehézségekkel és látásvesztéssel járhat – hívta fel a figyelmet az állatorvos.

Várjuk leveleiket!

Tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: Dr. Pál Petra és egyik kis betege)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában