Ezt írtuk anno 2011-ben

2021.11.06. 07:30

Nagy kiállítás, méltó helyen

A művészek sorsára is kitért a Máger Ágnessel készült interjú.

20210905 Miskolc Máger Ágnes (képen) nyitott műterm látogatása, Ars Sacra Fesztivál 2021 Művészete és érdeklődési területe szerteágazó. Képzőművészeti tevékenysége sokoldalú. A festészet mellett szobrászattal, könyvillusztrációkkal foglalkozik. Gömörszőlősön művésztelepet vezet több mint 30 éve. A műterem látogatáson nemcsak a festészetről, életfilozófiájáról, hitéről, magyarságáról is vall. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

„Nem is tudja, hogy élnek a művészek manapság! Eladni valamilyen alkotást szinte lehetetlen. Azok vannak igazán bajban, akiknek csak a munkáikból van valamennyi jövedelmük. A gazdasági válság a képzőművészeket is sújtja” – ezek Máger Ágnes szavai az Észak-Magyarország 2011. november 8-i számából.

Előre viszik a kultúrát

Az ismert képzőművész Miskolci Múzsa díjas lett, az elismerés átvétele óta eltelt időről kérdezte a lap riportere, egyebek között arról, milyen tervei vannak. „A terveim? Azok között szerepel egy nagy-nagy kiállítás – méltó helyen, persze nagyon jó, kitűnő képekkel, melyeket én festettem, hozzáértő műkritikussal, aki egy világlapban hírül adja, hogy milyen zseni vagyok és pár gazdag emberrel, aki felvásárolja a képeket” – felelte erre az alkotó.

Az újságíró, Hegyi Erika nem is tudta megállni, hogy meg ne jegyezze: keserű szavak ezek. És erre kapta a bevezetőben már idézett választ.

A beszélgetés megoldás keresése felé kanyarodó részében még ezt olvashattuk Máger Ágnestől: „Ha egy ország áldoz a művészképzésre, akkor ez bizonyíték arra, hogy a művészekre szükség van. És erről nincs is vita, hiszen minden korban a művészek vitték előre a kultúrát, a társadalom pedig nem létezhet kultúra nélkül. Ezek szerint tehát az államnak a művészekről is gondoskodnia kellene.”

(A borítóképen: Máger Ágnes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában