Fejlesztés

2021.11.02. 19:04

A modern gazdaság mintája a szuhafői tejfeldolgozó üzem

A kis falvaknak modern agrárgazdaságokkal van esélyük az újraéledésre.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Tejfeldolgozó üzemet avatott kedden Szuhafőn dr. Nagy István agrárminiszter. A Szuhavölgyi Családi Manufaktúra az európai uniós vidékfejlesztési támogatásából háromszáz millió forintot kapott a több mint hatszáz millió forintba kerülő beruházáshoz.

Kocsis István vállalkozó sok embernek, hatóságnak köszönetet mondott azért, mert vállalkozása sikeres lett. Célja is sikerre volt ítélve, hiszen alapvető élelmiszert akart létrehozni. Családja építkezik, jövőt tervez, különleges termékeket, sajtot, tejfölt, túrót, vajat, joghurtot, gomolyát készítenek. A legnehezebb dolog a piacra jutás, de nagy segítséget nyújt nekik a Coop, azzal, hogy forgalmazzák termékeiket, meg tudják magukat mutatni kifelé.

Fotó: Tóth Balázs

Dr. Nagy István agrárminiszter gratulált, szerinte az, amit ez a gazdaság bemutat az automatizálással, robotizálással, precízióval, genomvizsgálattal az az, amilyennek szeretnék, ha lenne a 21. századi mezőgazdaság. Az ehhez hasonló, ötven tehenes kis gazdaságok alkotják a hazai mezőgazdaság gerincét, ők a vidék megtartó ereje, őket kell támogatni. Az apának érdemes befektetni, mert van fiú, aki viszi tovább a gazdaságot és az unoka is megtalálhatja a helyét benne. Ahhoz, hogy visszahozzák a fiatalokat Pestről, ilyen korszerű technológia szükséges. A termékekkel sok embernek okoznak örömet, ez a felelősség a falunak. Lépésről lépésre kell építeni a vidéket az egészséges élelmiszertől kezdve a tájgazdálkodáson, generációváltáson, a vidék megtartóerejének növelésén át addig, hogy újra életet leheljenek egy településbe.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője az élhető környezet létrehozásának, megtartásának fontosságát hangsúlyozta. A térség a turizmus révén visszakerül a rendes körforgásba, az ország gazdasági erejébe. A kohászat és ipar után egyre több agrárvállalkozás jön létre, újra fölfedezik azt, amit a régiek gyakoroltak. Szükség van a magyar falu újrafogalmazására a térségben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában