képzés

2021.11.17. 11:30

Miskolcon is lesz honvédelmi oktatás

A honvédelem nemzeti ügy, alapvető érdek a magyar társadalom ez irányú felkészítése, jelezte a főigazgató.

20211006 Miskolc Fotó: Ádám János/ÁJ, Észak-Magyarország Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét tartották meg Miskolcon.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Különösen fontos az ifjúság nevelése, benne a honvédelem ügyéhez a pozitív hozzáállás kialakítása. Ezt a célt szolgálja a Honvédelmi Minisztérium által kidolgozott honvédelmi nevelési szakstratégia is, hangsúlyozta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hét szakképző

Jelezte: a Miskolci Szakképzési Centrum hét szakképző intézménye kapcsolódott a Honvéd Kadét Programhoz. Azok a technikumi tanulók, akik részt vesznek a tanórán kívüli foglalkozásokon és szabadidős programokon, a 2021/2022. tanévtől – tanulmányi eredményeik alapján – ösztöndíjat is kapnak. Ez a Béri Balogh Ádám honvédkadét-ösztöndíj, amit a szakképzési ösztöndíjon túl kapnak a tanulmányi átlageredmény függvényében a tanulók. A Honvéd Kadét Program első szintje az emelt szintű, hazafias és honvédelmi nevelés. Nem katonák, hanem az iskola oktatói szervezik és irányítják a foglalkozásokat. A diákok számára a részvétel önkéntes. A 9–10. évfolyamon a honvédelmi nevelést támogató, rendszeres szakkörjellegű foglalkozáson vesznek részt a tanulók, majd a 11. évfolyamtól heti két óra honvédelmi alapismeretek tanórán folytatódik a tudásanyag elsajátítása. Ezzel a választható honvédelmi alapismeretek közismereti érettségire is felkészülnek a tanulók.

Két pillér

– Az iskolában a szakköri foglalkozásokon túl részben hétvégi programok keretében folyik a program. Ilyenek például a múzeumlátogatás, túra, paintball, lövészet, airsoft, légfegyveres céllövészet. Azonban vannak különböző versenyek és szellemi vetélkedők is. A Honvéd Kadét Program két pilléren nyugszik: a tanórai keretek között történő oktatáson és az ezt kiegészítő, a honvédelmi neveléshez kapcsolódó egyéb foglalkozások rendszerén.

Fontos elmondani, hogy a Honvéd Kadét Programnak nem célja a honvédelmi pályára irányítás, nincs is ilyen irányú kötelezettsége a programban részt vevőknek. Nem toborzásról van szó, de a program aktívan támogatja a honvédelmi pályaorientációt – hívta fel a figyelmet a főigazgató, hozzátéve, iskoláik együttműködnek a Honvédelmi Sportszövetséggel is, melynek pályázati lehetőségei hatékonyan támogatják a kadétprogramot.

A Honvédelmi Sportszövetség szabadidős, aktív gyakorlati tevékenységekkel egészíti ki a honvédelmi oktatás és nevelés iskolarendszerű képzését. Minden partneriskola a szervezet pályázati felhívása nyomán pénzügyi támogatást kaphat. Nagy értékű sporteszközökre és hagyományőrző eszközökre lehet pályázni, hogy a minőségi programok szervezéséhez megfelelő felszerelés is legyen. Ennek keretében akár 500 ezer forintot is elnyerhet egy iskola. De újabb egymillió forint erejéig a program megvalósítására is pályázhatnak. Az iskolák kreativitására van bízva, hogy mit szereznek be a Honvédelmi Sportszövetség támogatásából, vagy milyen programot valósítanak meg. Az egészséges életmódot és a sport eszközeit összekapcsolva aktív időtöltés megvalósítására ösztönöz a szervezet. Így támogatják a honvédkadétok számára szervezett tematikus túrákat, laktanya-látogatásokat, táborok, versenyek, hadtörténelmi és helyismereti, lövész- és küzdősport-, valamint egyéb, a honvédelem szempontjából hasznosítható foglalkozások, programok szervezését és az ezeken való részvételt – ismertette a programot Molnár Péter.

Új ágazati képzés

Kiemelte: október végén dr. Benkő Tibor honvédelmi minisztertől megkapták az engedélyt, mely szerint a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumban a 2022/23-as tanévben a honvédelem ágazaton belül honvédkadét szakmai oktatás technikumi képzés indulhat. Ez azt jelenti, hogy a Miskolci Szakképzési Centrum képzési kínálata a honvédelem ágazattal is bővült. A honvédkadétszakmát a Kandóban infokommunikációs és hálózatépítő és -üzemeltető technikus, valamint informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető választható szakmairányon folytathatják majd a tanulók.

Ezzel a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum a Honvéd Kadét Program második szintjére lépett. Itt a tanulók még magasabb honvédkadét-ösztöndíjat kapnak majd, az informatikát a honvédelem ágazaton belül tanulják. A mai világban a hadseregnek is szüksége van jó informatikusokra.

– Itt is meg kell jegyeznem, hogy a tanulóknak nem kell elköteleződniük a honvédelmi pálya iránt, ugyanakkor remek lehetőséget kapnak. A szakmai gyakorlatot a 11. évfolyamtól a Magyar Honvédség kötelékében tölthetik majd el a tanulók, így megismerkedhetnek a szervezettel, belülről láthatják azt. Így megfontoltan dönthetnek a szakmai tanulmányaik lezárását követő munkavállalási és továbbtanulási lehetőségekről. Most, a következő tanévre történő középfokú beiskolázás során tehát a nyolcadikosok már választhatják is a honvédelem ágazatot a Kandóban. Várjuk a honvédelem, az informatika és a katonai pálya iránt érdeklődő tanulók jelentkezését – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

(A borítóképen: A honvédelmi képzés részeként nemrég rendezték meg az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában