Tűz

2021.11.30. 14:00

Mindenük odalett, másodperceken múlt az életük

Néhány pillanat, és veszett minden: ház, bútor, háztartási gépek, ruházat, egy élet munkája.

Bacsó István

Forrás: Olvasónk küldte

A cím most sajnos nem túlzó. November közepén a kora esti órákban ketten tartózkodtak otthon, anya és fia, amikor megtörtént a baj. Kigyulladt, majd pár másodperc múlva felrobbant a propán-bután gázpalack a bodrogkeresztúri családi házban.

Egy pillanaton múlt...

Hogy a két ember nem sérült meg és nem veszett szintén oda, azon a néhány másodpercen múlt és a lélekjelenléten, hogy felismerve, milyen nagy a baj, azonnal kimenekültek az épületből.

Az ott élő édesanya és a vele lakó harmincöt éves fia, Daróczi-Kovács István szerencsére jól döntöttek, így igazi túlélőkként mondhatták el, mi történt.

„A konyhában égett a rezsó, mellette volt a palack. Éppen a villanyt akartam lekapcsolni, amikor észrevettem, hogy a nyomás lelökte a csövet a gázcsonkról. Édesanyámmal együtt azonnal menekültünk. Másodperceken múlott az életünk. Ami ruha rajtunk volt, annyink maradt az egészből” – mondta el szomorúan István, aki ma már nyugodtabban néz a jövő elé, mert az önkormányzat és sok-sok ember is azonnal a segítségükre sietett, így már fedél is van a fejük felett, és tárgyi adományok is pótolják a megsemmisült felszerelés egy részét.

A baleset óta eltelt napok fejleményeiről kérdeztük Rozgonyi István polgármestert, akitől megtudtuk, hogy azóta az édesanya a lányához költözött Szegilongra, a fiának, Istvánnak pedig továbbra is az önkormányzat biztosít szállást az eset napján azonnal a rendelkezésükre bocsátott szükséglakásban.

„Hála istennek nagyon sok felajánlás érkezett, ez egy összetartó település, de jöttek adományok Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról és más helyekről is, sőt még a Dunántúlról is, amelyeket ezúton is köszönünk mindenkinek. Gyakorlatilag Istvánnak sikerült berendeznie egy szobát és a konyhát a kapott bútorokból és eszközökből, lett biciklije, edényei és ruházata is. Sőt, műszaki, híradástechnikai cikkeket is küldtek a felajánlók” – mondta a polgármester, aki úgy látja, hogy most már a körülményekhez képest rendeződött a család helyzete.

El kell bontani a házat

Idő közben egyértelművé vált az is, hogy a lakhatatlannak nyilvánított épület nem is javítható, ezért el kell bontani. Az önkormányzat ebben is segít, egy építési vállalkozó máris vállalta, hogy ingyen elbontja, a törmeléket pedig elszállítja, így a tulajdonosoknak erről már nem kell gondoskodniuk, de sajnos új házuk nem lesz egyelőre. Egy üres telek marad a robbanás után, és persze az életük, ami mindennél fontosabb. Minden más megszerezhető, újjáépíthető idővel, ahogy a sok adomány is megmutatta.

Nem volt biztosításuk

Rozgonyi István megjegyezte, hogy bár az első körben kértek és kaptak is építőanyag-felajánlásokat, azokra a közeljövőben biztosan nem lesz szükség. A károsultaknak sajnos nem volt biztosításuk a házra, a családnak pedig nincsen forrása építkezéshez. Ezért az újjáépítésre jelenleg nem gondolhatnak. A polgármester mindenesetre megnyugtatott, hogy addig használhatja István az önkormányzati szükséglakást, ameddig szükséges. Tekintettel arra is, hogy az önkormányzat foglalkoztatja.

„Megyénkben évente körülbelül negyven tűzeset kapcsán merül fel gázpalack jelenléte mint a beavatkozást veszélyeztető körülmény, viszont csak egy-két alkalommal fordul elő olyan súlyos tűzeset, mint a bodrogkeresztúri” – tájékoztatott dr. Hudák Andrea tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa. Gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ezen eseteknél fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, bekövetkezik a baj. Akár vezetékes földgázt, akár propán-bután gázt használunk otthonunkban, a vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani – mondta az alezredes.

(A borítóképen: Lakhatatlanná vált a ház, a családnak nincs pénze egy új építéséhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában