Közlekedésbiztonsági akció

2021.11.08. 08:00

Mindenki épen érjen haza (videóval)

Látni és látszani kell az őszi-téli estéken is, már egy fényvisszaverő karszalag is életet menthet.

Fotó: Ádám János

Közlekedésbiztonsági akciót tartott pénteken az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysággal karöltve a Miskolc Pláza aulájában.

A rendezvény szóvivője, Domokos Tibor rendőr törzsőrmester, a főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának referense elmondta, hogy ez az esemény az október 25-től december 10-ig tartó „Látni és látszani” kampány része. A több szakaszból álló országos megmozdulás első lépcsőjében egy benzinkútláncnál hetente két alkalommal teljesítenek szolgálatot a rendőrök, akik megvizsgálják a járművek láthatóságát, a világítóeszközöket és a szélvédőt. A jelenlegi akció a második lépcső, a „Light Friday”, amely a csúcspontja a kampánynak. Az érdeklődők a plázában megismerkedhettek a különböző láthatósági eszközökkel, amelyek biztosítják a kerékpárosok, gyalogosok és gépjárművezetők láthatóságát.

A szerencsés érdeklődők haza is vihettek a bemutatott felszerelésekből, a készlet erejéig, ami nagyban hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Sokan nézték végig a bemutatót, amelyből hasznos információkra tehettek szert, és még többen álltak sorba a bőkezűen osztogatott láthatósági eszközökért.

Többek között láthatósági mellénnyel, karszalagokkal, kulcstartóval gazdagabban távozhattak a megajándékozottak, amely eszközöknek jó hasznát vehették hazafelé a korai sötétségben. Arra azért ügyeltek a szervezők, hogy az ajándéktárgyak mellé mindenki kapjon egy gyors eligazítást is az eszközök használatáról és a láthatóvá válás fontosságáról.

Már egy fényvisszaverő is segít

Domokos Tibor hangsúlyozta, hogy a gyerekek és fiatalok mellett kifejezetten hangsúlyos célcsoportjuk a közlekedő felnőttek is, mert azt tapasztalják, hogy a hajnali és késő esti órákban elsősorban ők járnak az utakon biciklivel vagy gyalog, és szívesen viselnek fekete vagy sötét öltözéket. Ezért nehéz őket időben észlelni, akár kerékpáron, akár a gyalogos-átkelőhelyeken. Sajnos a megyében máris nőtt a gyalogos-átkelőhelyeken elütött emberek száma. Ezért is fontos ez a kampány. Már egy kisebb fényvisszaverő kiegészítő is láthatóvá teheti őket.

A rendezvényen egy számítógépes szimulátoron is kipróbálhatták, mi a különbség, ha egy sötét ruhás ember lép elénk, vagy ha egy messziről is jól észrevehető. Ég és föld.

A láthatósági eszközök osztása mellett az ELTE Best Dance Company táncosai is demonstrálták a közönségnek, hogy látszani kell. Egy jó jelzőfény vagy fényvisszaverő életet menthet.

(A borítóképen: Játékosan lehetett gyakorolni az őszi vezetéstechnikát)

Videó:

https://boon.hu/video/lathatosagi-akcio-miskolcon/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában