kiállítás

2021.11.11. 20:00

Még a polgármester is idegenvezető a tárlaton

Az Év Kiállítása címet nyerte el az új bükkábrányi régészeti, bányászati tárlat, ahol még a polgármester is idegenvezető.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Október végén vehette át a bükkábrányi önkormányzat az Év Kiállítása díjat a Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállításáért. Szalai Szabolcs polgármester elmondta, a Pulszky Társaság 2010-ben alapított díja az egyik legrangosabb ilyen elismerés, amit múzeumok, kiállítások között osztanak ki évente.

Sok szempont alapján

– A tárlat megnyitásakor, tervezésekor nem terveztünk pályázni, de biztatást kaptunk, megpróbáltuk. Az első lépcsőn túljutottunk, amikor 12-re szűkült a mezőny, de annyira titokban tartották, hogy ki nyert, hogy a díjátadón meglepetésként ért, hogy a legjobbak lettünk – mondta Szalai Szabolcs.

A polgármester kifejtette, sok szempont alapján döntöttek az ítészek. – Az első szempont az volt, hogy egy pici, de interaktív, szerteágazó témát felölelő kiállítás jött létre pár négyzetméteren. Azt is vizsgálták, menyire használjuk a tárgyakat, mennyire épülnek be a köztudatba, a látogatók, gyerekek számára mennyire ismeretterjesztők. A szakmai zsűri azt tapasztalta, hogy ezeket mi használjuk, beépült a köztudatba, a kis idol alapján készült kabala egészen, a gyerekek is ismerik, plüssfigura készült belőle, a településmarketingben, -arculatban hasznosítjuk. Megnézték az idegenvezetést is, állandó nyitvatartásunk van idegenvezetéssel, de maga a kiállítás is vezeti magát. Az ismeretanyag a falon van, de ami nincs, az is elérhető, hiszen QR-kóddal bővebb anyaghoz férhet hozzá a látogató magyar, angol és német nyelven.

A polgármester fölidézte, amikor elindultak az úton, a megye múzeumával vették föl a kapcsolatot, így alakult ki a tárlatot megalkotó team, mert az önkormányzatnak segítség kellett a megvalósításhoz. A szakmai hátteret a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya biztosította. Dr. Pusztai Tamással régóta együttműködnek, és felesége, dr. Fischl Klára is a szíve csücskének érezte a kiállítást. Az egészet formába kellett önteni, ehhez profi csapatot találtak, az Á. Tóth és Barátai irodát, amely saját gyerekeként kezeli a tárlatot, és büszke a rangos elismerésre. Az elismerés mindenkinek szól, aki részt vett a megszületésében, voltak köztük helyiek, például a Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület, Halmai György volt az, aki segített a fogalmazásban a bányászteremnél, készítette a leírásokat, de minden egyesületi tag is magáénak érezheti a díjat. A múzeum a Bányász Emlékházból jött létre, az ő munkájukra alapozva építették az egészet.

A szakmai hátteret a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya biztosította – Szalai Szabolcs

Szalai Szabolcs a látogatottságról elmondta, a járványhelyzet miatt a tavalyi nyitás után hamar be kellett zárniuk, s az elmúlt egy év nagy részében zárva voltak. Utána megindultak a csoportok, sok buszos látogatót fogadtak, táborokat szerveztek ide, iskolai kirándulók, nyugdíjascsoportok is megálltak, egészen jó tehát a látogatottság. Kérdésünkre elmondta, ő is szokott idegenvezetést tartani, ha hétvégén jönnek látogatók, akkor vagy ő, vagy kolléganője jön be hozzájuk. Elárulta, a kiállítás egyéves tervezési időszaka alatt mindent átnéztek, sok opció közül választottak, mi lesz a legjobb. Elég sok ismeret ráragadt, így tanulnia sem kellett a kiállítás anyagát.

– Vannak távlati terveink a kiállítással, jövőre tervezzük nemzetközi konferenciák megtartását, de idén is fogadtunk egy bronzkorral foglalkozó német kutatócsoportot. Jövőre erre is alapozva nagyobb konferenciát tartunk – mondta a polgármester.

Idén egy időszaki tárlatnak is helyet adtak, hiszen a bányából előkerült arany ékszereket mutatták be. Azok is hoztak új látogatókat, a tárlat unikum volt, itt voltak először kiállítva a tárgyak, folyik az egyeztetés, hogy a Herman Ottó Múzeum vinné Bükkábrány hírét Miskolcra, majd még tovább. Jövőre valószínűleg újra lesz időszaki kiállításuk a bronzkorral kapcsolatosan

(A borítóképen: Szalai Szabolcs a kiállításon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában