COVID-19

2021.11.21. 17:30

Hétfőtől kezdődik az oltási akcióhét

Megyénkben öt kórházban és egy rendelőintézetben várják oltásra az embereket.

Hegyi Erika

20210803 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Megkezdődött a koronavírus elleni harmadik oltás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Fotó: Vajda János

Oltási akcióhetet tartanak jövő hétfőtől vasárnapig a kórházi oltópontokon és egyes szakrendelőkben is. Az ország összes kórházában, összesen 101 intézményben várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni, mert a cél az, hogy minél többen részt vegyenek az akcióban.

Az akcióhéten első, második és harmadik oltásokat is adnak. Az oltópontokon öt vakcina áll majd rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputnyik már elfogyott.

Öt kórházban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt kórházban és egy rendelőintézetben várják november 22-étől oltásra az embereket. A kórházi oltópontok a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Miskolc), Almási Balogh Pál Kórház (Ózd), Sátor­aljaújhelyi Erzsébet Kórház, Kazincbarcikai Kórház, Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet (Edelény). Ezenkívül oltópont lesz a Tiszaújvárosi Városi Rendelőintézet is.

Miskolcon 24 oltóhelyet biztosítanak, Ózdon 10-et, Sátoraljaújhelyen 6-ot, Kazincbarcikán 4-et, Edelényben pedig 3-at.

Lehet foglalni is

A kórházakban reggel 7 órától este 7-ig várják a jelentkezőket, akiknek hozzájárulási nyilatkozatot kell kitölteniük. A tiszaújvárosi rendelőintézetben november 22–26-ig, reggel 8 órától délután 2 óráig lehet felvenni az oltást a jövő héten.

A kormány fontosnak tartja az átoltottság növelését, mivel a delta-variáns rendkívül agresszíven fertőz. A vírus korábbi variációja ellen nyolc-tíz hónapig is védettséget biztosított a vakcina, a delta-variáns esetében már négy-hat hónap után jelentősen csökken az immunválasz. A szakemberek arra biztatják az embereket, hogy éljenek az akcióhét adta lehetőséggel.

Természetesen nem csupán az oltási akcióhéten lehet megkapni a vakcinát, az időpontfoglaló előtte és utána is nyitva van. Minden kórházi oltóhelyen rendelkezésre állnak foglalható dátumok, és a háziorvosokkal is fel lehet venni a kapcsolatot.

– A harmadik oltás felvételével a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot, így aki most beoltatta magát, az a negyedik járványhullám végéig már védettséget szerzett – hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár.

Senkinek sem árt

– A harmadik oltás senkinek sem árt, ezáltal frissítjük fel az immunrendszerünk emlékezetét. Az antitestek az oltás után három héttel érik el a legmagasabb szintjüket, ami egyénenként nagyon változó, utána viszont nagyjából hathetente feleződik a mennyiségük, hat hónap után pedig biztosan a védőérték alá csökken a számuk. Van, akinél azonban ez akár két hónap után is bekövetkezhet – mutatott rá a szakember. Hozzátette: ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az immunrendszer elfelejtette volna a védőoltást, mivel az immunmemória működik.

Az akcióhéttel kapcsolatos információk és a kórházi oltóhelyek listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon.

(A borítóképen: A megyei kórház oltópontja az akcióhéten is helyszín lesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában