Közlekedés

2021.11.09. 19:00

Közeledik a fagy, eljött az ideje a téliguminak

Hét Celsius-fokos átlaghőmérséklet alatt a gépjárművek gumiabroncsának tapadóképessége kezd megváltozni.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

A nyárigumiként ismert abroncsok anyagának összetétele elsősorban a melegre van optimalizálva, akkor tapadnak jól, ha „strandidő” van. Mivel egy gépkocsi csupán négytenyérnyi felületen érintkezik az úttal, ennyi felületen kell biztosítani a megfelelő gördülést és a fékezőhatást is. És itt jön képbe a tapadás.

Ha a gumi jól tapad, a haladás és a megállás is biztonságosabb. Ezért indultak el a gyártók néhány évtizede abba az irányba, és lett ez mára trend, hogy más összetételű gumiköpenyeket gyártanak a meleg és a hideg időjárási körülmények közé.

Ősszel a nyáriabroncsok le, a téliek fel. A statisztikák egyértelműek, a megfelelő „évszakos” gumik jobban tapadnak, ezáltal csökken a balesetek esélye, a jármű gyorsabban, rövidebb fékúttal áll meg. Van tehát értelme a cserének.

Ezt kérdésünkre megerősítette Gallai Szilvia, a miskolci Borsod Gumi Kft. munkatársa is, aki elmondta, hogy október végétől beindult náluk is a csereszezon. Ma már másfél hetes a várólistájuk. Az idei ősz sztárabroncsai a középkategóriában a Bridgestone és a Firestone, a takarékos gumik közül pedig a Toyo, a Matador és a Barum. Aki mélyebben tud a zsebbe nyúlni, annak a Continental téli típusait kínálják. Az átlagár ma 30 ezer forint kerekenként.

A szakember elmondta, hogy trend lett a komplett kerékcsere a puszta abroncscsere helyett. Sokan hozzák a téligumi acélfelnin, nyárigumi könnyűfémen összeállításokat. Ez így olcsóbb és gyorsabb, de egy ellenőrzés és centrírozás minden felszerelésnél ajánlott.

(A borítóképen: Gumicsere a szervizben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában