Mathias Corvinus Collegium

2021.11.06. 19:30

Komoly témák terítéken

Az önkormányzatiság kérdéseivel, feladataival és a borkészítéssel ismerkedtek a fiatalok.

Forrás: MCC

Abaújszántó polgármesterével találkoztak egy szakmai nap keretében a Mathias Corvinus Collegium Egyetemi Programjának (EP) miskolci diákjai, hogy az önkormányzatiság kérdéseiről, egy kisváros önkormányzatának munkájáról, feladatairól beszélgessenek a városvezetővel.

Komoly témák

Milyen programokkal és szolgáltatásfejlesztéssel igyekeznek megakadályozni a fiatalok elvándorlását? A közmunkaprogram teher vagy lehetőség a vidéki önkormányzatok számára? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről is beszélgettek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának miskolci diákjai Sáfián Ádámmal, Abaújszántó polgármesterével.

Egy vidám hangulatú, de ugyanakkor komoly témákat érintő szakmai napot tölthettek el a hallgatók Abaújszántón, ahol először megismerkedhettek a térségben legtöbb munkát adó iparággal, a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel.

A gyakorlatban, saját kezükkel tapasztalhatták meg, hogy a szőlőszüretelés – bár nagyon jó hangulatú és közösségépítő tevékenység – nem könnyű feladat. Megismerhették, mi a különbség a kövérszőlő, a zéta és a kabar között, megtudhatták, hogy nem mindegy, melyik szőlőfajtát mikor és hogyan szedjük le, és megtapasztalhatták, milyen embert próbáló feladat a leszedett szőlőfürtökből levet préselni, hogy abból a későbbiekben majd nemes nedű készüljön.

Fejlesztések a fiatalokért

Firmánszki Györktől, a fiatal helyi borásztól azt is megtudhatták, hogy Abaújszántó és térsége a jól érlelhető és hosszú ideig eltartható borok vidéke. A szakember is azon fiatalok egyike, aki hazatért szülővárosába, hogy a helyi borkészítés fejlesztésével, a kor igényeihez igazításával segítse a városban élők megélhetését.

A fiatalok elvándorlása az egyik legnagyobb probléma a térségben – mondta el a város polgármestere –, ezért szinte minden intézkedés arra irányul, hogy ezt a folyamatot megállítsák. A cél elérése érdekében fontos azon szolgáltatások fejlesztése, melyek a fiatalok kényelmét, illetve a közösség építését és fejlesztését szolgálják, ez azonban egy hosszú és nehéz folyamat.

Az elmúlt években szükség volt a település szerkezetének átalakítására is, hogy modern köztereket hozzanak létre. Kitörési pontként szolgálhat a sport is a fiatalok számára, ezért többek között egy modern, jól felszerelt konditermet is létesített az önkormányzat a településen, ahol a fiatalok a tanulás vagy a munka után kikapcsolódhatnak, közösségi életet élhetnek. Fontos az egyéni tehetségek felkutatása és azok támogatása, ezért a város vezetése – összefogva a pedagógusokkal – folyamatosan azon dolgozik, hogy a kiemelkedő képességű gyerekeknek minden lehetőséget megadjon tehetségük kibontakoztatására.

Ötleteket adtak

A kötetlen, baráti hangulatú beszélgetésen a diákok szívesen tették fel kérdéseiket, és mondták el véleményüket a vidéket érintő problémákról, és saját tapasztalataikat, ötleteiket, javaslataikat is megosztották arról, hogyan látják ők a fejlődés lehetőségét.

(A borítóképen: Hasznos információkkal gazdagodtak a diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában