összefogás

2021.11.22. 16:00

Két város közös útja

A két abaúji település vezetője összefog, hogy felvirágoztassák a térséget.

Hegyi Erika

20211026 Tornyosnémeti fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Ünnepélyesen átadták az M30-as autópálya újabb, 56,8 kilométeres szakaszát Miskolc és a tornyosnémeti határátkelő között, így már sztrádán lehet közlekedni Miskolc és Kassa között.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Encs és Abaújszántó az abaúji térség két legnagyobb városa. A két település két polgármestere, Mikola Gergely és Sáfián Ádám a napokban hosszasan egyeztetett arról, miként tudnának együtt gondolkozni és együtt dolgozni a térség és az itt élők felemelkedéséért. Egyetértettek abban, hogy a célokat csak közös erővel lehet elérni.

A megbeszélésen elhangzottakról kérdeztük Mikola Gergelyt, Encs polgármesterét. Mint fogalmazott, a kiindulópont az volt, hogy az elmúlt időszakban kihasználatlan maradt a két város közelsége gazdasági és turisztikai szempontból is. Pedig az együttműködés mindkét településnek a javára válna.

– A Tokaj-Zemplén Fejlesztési Programnak köszönhetően Abaújszántó nagy eséllyel indul a borturizmussal kapcsolatos pályázatokon, Encsen viszont az Anyukám Mondta étteremnek köszönhetően a gasztroturizmus lehet erős, de a sportturizmusra is lehet építeni. A két település fejlesztésének összehangolásával, összekötésével, közös kommunikációval tudjuk egymást erősíteni. Ebben segítségünkre vannak a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos beruházások, például hogy Zemplén körül megépül a kerékpárút. Bár Encs ebből kimarad, de csatlakozni tudunk ehhez az úthoz, ha Encs, Gibárt és Abaújkér összekötésével megépül a leágazás – sorolta Mikola Gergely.

Kastélyprogram

Jelezte, a két város abban is hasonlít egymásra, hogy van kastélyprogramja. Abaújszántón elkezdődött a Patay-kastély felújítása, Encsen pedig az abaújdevecseri városrész alsó kastélyának turisztikai célú hasznosítása van tervben. A város vezetői és szakemberei folyamatosan ötletelnek ezzel kapcsolatban, már tervek is születtek, és figyelik a pályázati lehetőségeket.

A sportturizmust érintő tervekről elmondta, erre is nagy hangsúlyt fektetnek. Szinte üresen áll a volt uszoda épülete, amit immár hat éve nem használnak semmire.

– Ebben az évben konditermet alakítottunk ki benne, de egy olyan multifunkcionális, szabadidős központot szeretnénk az épületben létrehozni, ami elsősorban Encs és környéke lakosait szolgálná ki. Azonban turisztikai funkciója is lehet, hiszen szeretnénk a kínálatot trambulinparkkal, játszóházzal, biliárdteremmel, falmászással, squashpályával és e-sport-lehetőségekkel bővíteni. Ehhez van is pályázati kiírás, január közepéig fogunk pályázni. Ha mindez sikerül, a közelmúltban átadott M30-as autópálya mentén Encsen lesz csak ilyen magas színvonalú létesítmény, hiszen a megyeszékhely sem rendelkezik ehhez hasonlóval – jegyezte meg a polgármester.

Hangsúlyozta: ő azonban a gazdaságfejlesztésre tenné a hangsúlyt, hiszen az autópálya mentén Miskolc és Kassa között Encs a legnagyobb település. Saját lehajtóval is rendelkezik, ami középtávon lehetőséget ad a város ipari fejlődésére is. Lehetne itt akár egy logisztikai központ, vagy létesülhetne egy olyan cég, amelyik ipari termelést folytat. Abaújszántó és Encs is kiemelt településként szerepel a megye stratégiai programjában gazdasági szempontból. A két városnak lehetne akár közös ipari parkja, de más közös lehetőségeken is gondolkodtak – tette hozzá Mikola Gergely.

(A borítóképen: A közelmúltban átadott M30-as autópálya nagy lehetőség a térségnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában